Regisztráció és bejelentkezés

Szürke szennyvíz felhasználása

Szürke szennyvíz felhasználása

Világméretekben egyre nagyobb problémát jelent, hogy a Föld ivóvízkészleteinek mennyisége folyamatosan csökken. Az alapvető gondot a növekvő igény, valamint a roppant egyenlőtlen elosztás jelenti: vízhiányok, aszály és árvizek fordulnak elő. A vízzel ezért gazdálkodni kell, ami nem olcsó. Napjainkban a fejlődő világban gyakran a gazdasági okok miatti vízhiány, továbbá az ivóvíz ellátási és szennyvíz elhelyezési gondok jelentik a legnagyobb kihívást. A Föld népessége egyre növekszik, ezért égető szükség lenne, hogy az ivóvíz pazarlását sikerüljön leredukálni. Sajnos a társadalom a fejlettebb országokban használatos angol wc leöblítésére tiszta, ivóvíz minőségű vizet használ el.

Ez hatalmas eltékozlását jelenti a rendelkezésre álló készleteknek, ezért lenne fontos a keletkező szennyvizeink egy részét megfelelően kezelni, tárolni, és újra felhasználni, például a wc öblítésére. Ezért szükségünk lenne arra, hogy a háztartásokban keletkező szennyvizet szeparáltan gyűjtsük. Így a wc-ből származó, úgynevezett fekete szennyvizet el kellene választanunk a még felhasználható szürke szennyvíztől, ami pedig a mosás, fürdés, mosakodás eredményeként keletkező szennyvíz.

A szürke szennyvíznek a jövőre nézve kiemelkedő jelentősége lehet. A szürke szennyvizet kezelve, különféle eljárásokkal, újra fel tudnánk használni. Óriási mennyiségű ivóvizet meg tudnánk spórolni azáltal, hogy a kezelt szürke szennyvizet wc öblítéshez felhasználjuk . A vízfogyasztása az emberiségnek így jelentősen lecsökkenne. Ezért már több technológiai eljárást fejlesztettek ki annak érdekében, hogy a háztartási szennyvizünk 60%-t kitevő szürke szennyvizet olyan minőségűvé tegyék, hogy minden káros mellékhatás nélkül újrafelhasználható legyen. Ehhez a szürke szennyvíz tárolhatóságának megvalósítása a lényeges kérdés. A tárolhatóság feltétele a fertőtlenítés. Így a kísérleteim során összevetettem a hagyományos fertőtlenítőszeres, Na-hipoklorittal történő tisztítást egy ma még kevésbé ismert, elektrolízissel megvalósított kezelési eljárással. A kísérlettől az igényeknek megfelelő szürke szennyvíz fertőtlenítést várom, és remélem, hogy a hatékonysága oly mértékű lesz, hogy tárolható, és visszaforgatható lesz. Remélem, hogy a jövőben háztartási méretekben is megvalósítható lesz ez a kezelési eljárás.

szerző

 • Hollósi Mátyás
  Környezetmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Musa Ildikó
  Laborvezető, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
 • Dr. Buzás Kálmán
  , Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék