Regisztráció és bejelentkezés

A Lónyay-főcsatorna torkolati műtárgya

A Lónyay-főcsatorna torkolati műtárgya

Lisovszki Evelin V. éves BSc hallgató

Konzulens: Dr. Csoma Rózsa, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék

A Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére indult útjára hazánk jelentősebb vízépítési műtárgyait összefoglaló és ismertető sorozat, „Magyarország nagyobb vízépítési műtárgyai” címmel. Ennek első kötete a „Vízlépcsők” címet kapta, mely 1963-ban került kiadásra. Ehhez hasonló gyűjtemény tudtommal korábban sem írott, sem nyomtatott formában nem készült.

2013-ban a könyv megjelenésének 50 éves évfordulóján konzulensem hívta fel a figyelmemet arra, hogy milyen nagy szükség van erre a könyvre. Az elmúlt évek alatt azonban több műtárgynál is jelentős átépítések történtek és sok új is épült. Megjelent az igény a szakma részéről is arra, hogy a könyvet frissíteni kell az azóta épült műtárgyak ismertetésével és a változások, átépítések átvezetésével.

Egy ember számára megterhelő lenne ez a feladat, ezért 2014-ben a Zielinski Szilárd Szakkollégium Vízépítő tagozatából a Vízépítő Körből többen vállaltuk, hogy „örökbe fogadunk” egy-egy műtárgyat, így gyorsítva és egyszerűsítve a munkát. Dolgozatom, része ennek a kezdeményezésnek, melyet az eredeti mű szerzőjének családja is támogat.

Ha elkészül a bővített, frissített könyv tartalmazni fogja a műtárgyak adatait, rendeltetésüket, kialakításuk jellemzőit, történetüket, általános elrendezésüket, a tervezésük, kivitelezésük és üzemeltetésük során szerzett tapasztalatokat, melyek segítségül szolgálhatnak újabb vízépítési létesítmények létrehozásánál és hasznos lesz a jövő vízépítő mérnökei számára is.

Jelenlegi munkámban a Lónyay-főcsatornán épített torkolati műtárgyat ismertetem részletesen, mely a Tisza folyóba való betorkolástól 2,5 km- re található. Megvalósítására több szempontból is szükség volt. Az egyik jelentős ok a Tisza folyó árvizeinek kizárása a Lónyay-főcsatornából, ezzel csökkentve a gátak árvízi terhelését, másrészről pedig ökológiai célú vízpótlást biztosít aszályos időszakban és lehetővé teszi a mederben történő tározást is. A műtárgy megépítésével 11 település árvízvédelme javult nagymértékben és kb. 100 km árvízvédelmi töltés fejlesztése vált szükségtelenné.

Dolgozatom célja tehát a műtárgy bemutatása a könyv tematikájának megfelelően.

Irodalom:

Dr. Kertai Ede: Magyarország nagyobb vízépítési műtárgyai Vízlépcsők; Országos Vízügyi Főigazgatóság, Budapest, 1963.

Kató Sándor: A Lónyay főcsatorna torkolati műtárgy üzemelési tapasztalatai; A Magyar Hidrológiai Társaság XXVIII. Országos Vándorgyűlése. Sopron, 2010.

Hoszták Ferenc: A Lónyay-főcsatorna torkolati műtárgy megvalósítása, első üzemelési tapasztalatok; A Magyar Hidrológiai Társaság XXVI. Országos Vándorgyűlése, Miskolc, 2008

szerző

  • Lisovszki Evelin
    építőmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Csoma Rózsa
    egyetemi docens, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék