Regisztráció és bejelentkezés

Tározóméretezési eljárások elemezése

Tározóméretezési eljárások elemezése

Hofer Laura VI. évf.

Konzulens: Dr. Koris Kálmán, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék

Dolgozatomban szeretném megvizsgálni, hogy a ma ismert tározóméretezési eljárások miben is hasonlítanak, illetve térnek el egymástól. Jelen tanulmány 3 módszerre terjed ki. A teljesítőképességi görbe szerkesztése, a gyakorisági feldolgozást tartalmazó integrálgörbés tározóméretezés (röviden a Zsuffa- féle eljárás), és a statisztikai tározóméretezési eljárások közül a Krickij- Menkel- féle eljárás.1

Az alapadatokat az Észak- dunántúli Vízügyi Igazgatóság bocsátotta rendelkezésemre, ugyanis az igazgatóság működési területén folyó Cuhai- Bakony- ér vízhozam idősorával dolgoztam. Ez az idősor 1953-tól napjainkig jegyzi az ér vízhozamait. Az adatokat a Bakonybánki vízmérce, és a vízgyűjtő terület alapján egy kiválasztott, Rédénél elhelyezkedő szelvényre transzformáltam, és a továbbiakban egy ott létesítendő fiktív tározó méretezésébe fogtam bele.

Az első eljárás, a Teljesítőképességi görbe szerkesztése. A görbe segítségével meghatározható, hogy egy adott vízigény esetén mekkora térfogatú tározó szükséges ahhoz, hogy az igények 100%-ban kiszolgálhatóak legyenek.

A második eljárás az úgynevezett Zsuffa- féle módszer, amely egy görbe- sereget ad, ez megmutatja, hogy bizonyos kiszolgálandó vízhozamhoz, amelyet egy megadott biztonsággal szeretnénk kiszolgálni, mekkora térfogatú tározó szükséges.

Statisztikai módszerrel meghatározható a többéves tározótérfogat és segítségével előállítható a tározó teljesítőképességi görbeserege. Az eljárás az érkező vízhozamok eloszlásának vizsgálatán alapszik, a méretezés pedig statisztikai jellemzők alapján lehet végrehajtani2.

Ezen három méretezési eljárás elemzésével, és összehasonlításával foglalkozom majd a dolgozatomban.

Irodalom:

1 Kontur István, Koris Kálmán, Winter János: Hidrológiai számítások, Akadémiai Kiadó, Budapest 1993. 7. fejezet

2 Kontur István, Koris Kálmán, Winter János: Hidrológiai számítások, Akadémiai Kiadó, Budapest 1993. 488. oldal

szerző

  • Hofer Laura
    építőmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Koris Kálmán
    ny. adjunktus, (külső)

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom