Regisztráció és bejelentkezés

Diszkrét lineáris kaszkád modell alkalmazása digitális terepmodellen való lefolyás vizsgálatában

A diszkrét lineáris kaszkád modell (DLCM, Discrete linear cascade model) jól ismert és széles körben alkalmazott a folyami előrejelzésben.

TDK munkám célja digitális terepmodellen való lefolyás modellezése, a kifolyási szelvényben kialakuló árhullám számítása a diszkrét lineáris kaszkád modell alkalmazásával. A modell paraméterezése a digitális terepmodellből kivont információk - domborzat egyenetlensége, lefolyási útvonalak hossza, lefolyási útvonalak esésének szórása - felhasználásával történik. Az egységnyi ideig tartó, egységnyi mennyiségű lefolyásképző csapadék hatására kialakuló árhullámkép számítását követően, az egység válasz függvényt valós csapadékesemény hatására kialakuló árhullám modellezésében alkalmazom egy konkrét terepmodellen, a Bükkös-patak vízgyűjtőjén. A módszer térben osztott csapadék adatok figyelembe vételére is alkalmas.

Kaszkád modell alkalmazására ezen a téren még nem volt példa. A hagyományos vízgyűjtő karakterisztika görbe szerkesztésével nyerhető topográfiai egységárhullámkép szintén figyelembe veszi a terület domborzatát, azonban az árhullám ellapulásáról nem ad információt. Ezzel az új megközelítéssel nemcsak a vízfolyás bármely szelvényére számítható az egységimpulzus válaszfüggvény, de információ nyerhető az árhullám időbeli eltolódásáról, alakjáról.

A módszer a lefolyáson kívül kiterjeszthető más vizsgálatok elvégzésére is, mint például diffúz vagy pontszerű szennyezések vízfolyáson való levonulásának számítására, területi eloszlására, a terjedés szempontjából kritikus helyek megtalálására.

A gyakran alkalmazott empirikus formulákkal ellentétben, megfelelő minőségű terepmodell birtokában, ez az eljárás rugalmasan kiterjeszthető bármely vízgyűjtőre.

Irodalom:

Kontur I., Koris K., Winter J. (1993): Hidrológiai számítások, Akadémiai Kiadó, Budapest.

Szilágyi J., Szöllösi-Nagy A. (2010): „Recursive Streamflow Forecasting – A State-Space Approach”, Taylor & Francis Group, London, Egyesült Királyság.

szerző

 • Széles Borbála
  infrastruktúra-építőmérnök
  nappali

konzulensek

 • Szilágyi József
  egyetemi tanár, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
 • Dr. Torma Péter
  docens, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
 • Dr. Hajnal Géza
  , (külső)

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet I. helyezett