Regisztráció és bejelentkezés

A közúti csomópont típusok költség alapú összehasonlítása

A dolgozatomban bemutatásra kerülnek a közúti csomópontok osztályozási, csoportosítási lehetőségei, majd az egyes típusok (pl. jelzőtáblás, körforgalom, jelzőlámpás stb.) legfontosabb tulajdonságai, előnyei és hátrányai.

A költség alapú összehasonlítás készítésekor a különböző építési, üzemeltetési és fenntartási költségek mellett egyéb tényezőket is figyelembe veszek. Így érdekes információkat kaphatok az egyes típusokban bekövetkező balesetek statisztikai elemzésével, és az ezekkel kapcsolatban felmerülő költségek becslésével. Az egyes típusokban maximálisan elérhető szolgáltatási szint és kapacitás alapján következtetést vonhatok le az utazási idő költségéről és a környezeti terhelések (pl. üzemanyag fogyasztás, légszennyezés) okozta kár nagyságáról. Ezeket összegezve, egy komplex képet kaphatunk, a teljes tervezési élettartamra vonatkozó költségekről.

A dolgozat a hazai és nemzetközi szakirodalom, szabványok, megjelent szakcikkek, statisztikák felhasználásával készül, illetve az általam készített mikroszimulációs mérések eredményeinek kiértékelésével történik.

szerző

  • Barna Szabolcs
    építőmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Hunyadi Dóra
    adjunktus, Út és Vasútépítési Tanszék