Regisztráció és bejelentkezés

Acélcsarnokok trapézlemez burkolatának merevítő hatása

Acélcsarnokok trapézlemez burkolatának merevítő hatása

Kenéz Ágnes, Rácz Annamária

Konzulens: Dr. Dunai László, Dr. Joó Attila László, Hidak és Szerkezetek Tanszék

Acélszerkezetek tervezésére az Eurocode számos előírást és javaslatot ad, de az utóbbi időkben végzett kutatások azt mutatják, hogy néhány helyen, nevezetesen a burkolatok merevítő hatásának figyelembevétele, kiegészítésre, illetve helyesbítésre szorul. Ennek igazolására részt vettünk egy két keretállásból álló acélcsarnok teljes léptékű kísérletében, aminek a kísérleti eredményeit összehasonlíthattuk az Eurocode által javasolt diafragma hatás számítási eljárás eredményeivel.

A csarnokokat a tervezés során ellátják legalább külső-, de sokszor belső burkolattal is, amit gyakran csak térhatároló elemként vesznek figyelembe. Azonban a burkolatok – anyaguktól, kialakításuktól függő mértékben – merevítik a könnyűszerkezetes csarnokot. Ennek a merevítő hatásnak az elhanyagolása akár a biztonság kárára is történhet, például földrengésteherre történő méretezés esetén, ellenkező esetben pedig gazdaságtalan.

Méréseinket szelemennel rendelkező, trapézlemez burkolatú csarnokon végeztük. Különböző méretű szelemeneket, illetve trapézlemezeket használtunk, hogy ezek hatását is figyelembe tudjuk venni. További változó volt még a burkolatot rögzítő csavarok száma is; minden völgyben vagy csak minden másodikban volt-e leerősítve a trapézlemez. Dolgozatunkban csak olyan szerkezeti kialakításokat vizsgáltunk, ahol oldalfalak nem voltak beépítve, hogy tisztán a tetőpanelek merevségét tudjuk ellenőrizni.

Első lépésben a kísérleteink során kapott eredményeket összevetettük az Eurocode 3 1-3 diafragma hatás számítás alapján meghatározott merevségekkel, hogy azon pontosítani tudjunk, mert korábbi kutatások azt mutatták, hogy a szabvány által számított merevségek nem elegendően pontosak. Második lépésben, külső- és belső burkolatot egyaránt tartalmazó kialakításokat vizsgáltunk, mert a szabvány nem ad tájékoztatást ezekre az esetekre. Az általunk mért és számított eredmények alapján megadtunk egy számítási sémát, amivel a kettős burkolatú panelek merevsége jól közelíthető. Harmadik lépésben pedig egész csarnokszerkezet merevségének számítására tettünk javaslatot.

Célunknak megfelelően sikerült megállapítani a burkolat merevítő hatásának valós mértékét, illetve, hogy acélszerkezetű csarnokok esetén a tervezés során ezt hogyan lehet a jelenlegi szabályozásnál pontosabban figyelembe venni.

szerzők

 • Rácz Annamária
  építőmérnöki
  nappali
 • Kenéz Ágnes
  építőmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Dunai László
  egyetemi tanár, Hidak és Szerkezetek Tanszék
 • Dr. Joó Attila László
  egyetemi docens, Hidak és Szerkezetek Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett