Regisztráció és bejelentkezés

Vékonyfalú, hidegen alakított Z-szelemen szelemen átlapolt kapcsolatának vizsgálata

Napjainkban igen elterjed a Z-szelemenek alkalmazása ipari csarnokok esetében. A szokásos szerkezeti kialakításuk, olyan, hogy a főtartók fölött toldják a szelemeneket, ami kialakítható toldóelemes kapcsolattal vagy átlapolással. Az átlapolások viselkedése összetett, nehezen számítható, ezért a méretezési módszer kidolgozása csak kísérletek alapján történhet.

A Lindab S. A. (korábban Astron) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszéke 2006 óta folytat kutatásokat és végez kísérleteket vékonyfalú, hidegen alakított Z-szelemenekkel. Ennek a kísérletsorozatnak a legújabb, jelenleg is tartó fázisába csatlakoztunk be 2015 augusztusában. Mivel a kutatások már régóta tartanak, rendelkezésünkre állnak a korábbi mérések eredményei is, illetve a mostani kísérletek, melyek a korábbiaktól eltérő szerkezeti kialakításokkal és kísérleti elrendezésekkel zajlanak a Szerkezetvizsgáló Laboratóriumban.

A kísérletek során az egyszerű, két támaszú szelemen párokat középen, koncentrált erővel terheltük több féle konfigurációban. A kísérleteket két szelemenmagasságra (Z203, Z254) és azokon belül három-három vastagságra végezzük el, három különböző támaszközön (1148, 2648, 4648 mm), teljes vagy részleges átlapolással. A teljes kísérletsorozat 90 különböző konfigurációt, összesen 180 kísérletet tartalmaz majd. Ezekből a dolgozat megírásáig 21-et végeztünk el és értékeltünk ki, és ezen kísérletek eredményeit hasonlítjuk össze a korábbi kísérletek eredményeivel.

A TDK dolgozatunkban először ismertetjük a szelemen kapcsolatok szakirodalmát, majd a következő lépésben bemutatjuk a korábbi és a jelenlegi kísérletek eredményeit, a tapasztalt tönkremeneteli módokat és az azokhoz tartozó merevség, illetve teherbírás értékeket. Végül a kísérleti eredményeket összevetjük az Eurocode 3. előírásai alapján számított értékekkel, melyek egy keresztmetszet ellenállására vonatkoznak, hogy megvizsgáljuk, milyen módosításokkal alkalmazhatók az átlapolás végének környezetére.

szerzők

 • Jakab Sára
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Kenéz Ágnes
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Opoldusz Máté
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Joó Attila László
  egyetemi docens, Hidak és Szerkezetek Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett