Regisztráció és bejelentkezés

Polisztirol betonba ágyazott acél könnyűszerkezetes falak földrengési viselkedése – teljes léptékű kísérlet kiértékelése

A 20. század közepén a polisztirol habok nagyipari gyártásának beindulásakor felmerült a gondolata annak, hogy a polisztirolgyöngyök beton adalékanyagként való felhasználásával kedvező hőszigetelő képességű térelhatároló szerkezeti elemeket készítsenek.

2015 szeptemberében volt alkalmunk részt venni egy teljes léptékű kísérletsorozatban, melynek célja a polisztirol betonnal (továbbiakban PSC-vel) kitöltött könnyű acélvázas falakban a PSC merevítő hatásának (illetve hőtechnikai tulajdonságainak) vizsgálata. A kísérlet során három különböző épületet tanulmányoztak: egy egyszintes referenciaként szolgáló könnyűszerkezetes, belül gipszkartonnal, kívül OSB lappal burkolt épületet, illetve egy egyszintes és egy kétszintes PSC-vel kitöltött könnyűszerkezetes épületet. A kísérletek során az épületeket a födémek magasságában és a falak vonalában terhelték és közben mérték az épület alakváltozásait. Az építményeket mindegyik esetben tönkremenetelig terhelték. Az itt mért és feldolgozott adatok szolgálnak alapul a TDK munka során végzett összehasonlításokhoz, megállapításokhoz.

Magyarországon 2007 óta kötelező az épületek földrengésre való méretezése, melynek az alapja az Eurocode 8 szabvány, a Nemzeti Mellékletekkel kiegészítve. A szabványban megfogalmazott általános méretezési eljárások alkalmasságát még nem igazolták ilyen PSC-vel merevített szerkezetekre, ezért szükséges ennek a felülvizsgálata.

A dolgozat szakirodalmi áttekintésében bemutatjuk a PSC főbb jellemzőit, alkalmazásait és az eddigi kutatások eredményeit ezen építőanyag felhasználásával kapcsolatosan. Ezt követően bemutatjuk a teljes léptékű kísérletet, a kísérleti elrendezést, a terhelő apparátust, illetve az elmozdulást mérő berendezést. A kutatásunk során feldolgozzuk a kísérlet során kapott mérési eredményeket, kiértékeljük azokat. Végül az eredmények felhasználásával megvizsgáljuk a szerkezet szeizmikus viselkedését.

szerzők

 • Jakab Sára
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Kenéz Ágnes
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Opoldusz Máté
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Joó Attila László
  egyetemi docens, Hidak és Szerkezetek Tanszék
 • Dr. Horváth László
  egyetemi docens, Hidak és Szerkezetek Tanszék
 • Dr. Hegyi Péter
  adjunktus, Hidak és Szerkezetek Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett