Regisztráció és bejelentkezés

Acél elemek hegesztett és csavarozott kötéseinek együttdolgozása

A mérnöki gyakorlat egyik érdekes és sokat vitatott problémája a csavarozott acélszerkezeti csomópontok hegesztési varratokkal való együttdolgozása. Különösen meglévő szerkezetek megerősítésénél merül fel ez a megvalósítás, akár egyetlen megoldási lehetőségként.

Az Eurocode szabványrendszere nem ad semmilyen útmutatást, illetve lehetőséget erre a két különböző kapcsolóelem együttdolgoztatására. Szakirodalmi kutatásban megvizsgáltam a más országok kutatói által tett javaslatokat. A problémakörrel az amerikaiak és a kanadaiak foglalkoztak részletesebben.

Az ezredforduló környékén számos kísérletet végeztek Kanadában, hogy pontosítani tudják a már meglévő, konzervatív számítási eljárásokat. Az általuk kidolgozott eljáráshoz előzetes kísérletekből kapott értékekre van szükség, a javasolt tervezési formulák kizárólag kísérleti eredményekből lettek megállapítva, hozzájuk nem csatlakozik szabványalapú méretezési módszer. Ilyen módon eredményeik nehezen alkalmazhatóak más kialakításokra.

A célom az, hogy megvizsgáljam, hogyan alkotható meg egy olyan tervezési eljárás, amely az általunk használt Eurocode már meglévő eljárásain alapul, továbbá nem igényel kísérletekből meghatározott értékeket. Így a szakirodalom található kísérleti eredmények feldolgozásával, illetve az ismert ajánlások alapján Eurocode alapú tervezési eljárásra dolgozok ki javaslatot.

Az általam javasolt módszer a külön-külön számítható kapcsolati ellenállások alapján megállapítja a csavarok és hegesztés együttes ellenállását az együttdolgozás mértéke szerint, az Eurocode által megkövetelt biztonsági szint betartása mellett.

szerző

  • Tóthné Csáki Noémi
    Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Horváth László
    egyetemi docens, Hidak és Szerkezetek Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett