Regisztráció és bejelentkezés

Átszúródás vasalással szerelt síklemez födémek vizsgálata

Az átszúródási tönkremenetel egy meghatározó probléma vasbeton födémek tervezésénél. Az évek során több fajta átszúródási vasalást fejlesztettek ki és alkalmaztak, melyek kiválasztásánál a nyírási teherbírás és duktilitás növelő szerepen kívül figyelembe kell venni a gazdasági és szerelhetőségi szempontokat is.

Dolgozatom témáját a Hidak és Szerkezetek Tanszék egy kutatási témája szolgáltatta. A fejlesztési projekt a monolit vasbeton födémek oszlop-lemez kapcsolatának kialakítására- és a monolit vasbeton lemezek átszúródási vasalásának továbbfejlesztésére irányul. A cél új szerkezeti megoldások létrehozása. A teljes fejlesztési projekt 4 részfeladatra osztott, és én egy köztes részfeladatba kapcsolódhattam be.

A fejlesztési projekt első részfeladatában új típusú átszúródási csapokat hoztak létre, melyeket a kísérletek során vizsgáltunk a beton próbatestekben. Az így kapott eredményeket fogom összevetni a kengyelsoros átszúródási vasalással készült próbatestek, illetve a kovácsolt fejű csapos próbatestek eredményeivel.

A dolgozatomban továbbá célom ATENA nem lineáris végeselemes programmal is modellezni a próbatesteket és vizsgálni az átszúródási jelenséget, majd az így kapott eredményeket is összevetni a kísérleti eredményekkel.

szerző

 • Bódi Sarolta
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Völgyi István Krisztián
  adjunktus, Hidak és Szerkezetek Tanszék
 • Dr. Hlavicka-Laczák Lili Eszter
  adjunktus, Hidak és Szerkezetek Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett