Regisztráció és bejelentkezés

Tűzihorganyzott vékonylemezek ellenállás-ponthegesztett kötéseinek vizsgálata, kötéskép geometriájának minimalizálása

Tűzihorganyzott vékonylemezek ellenállás-ponthegesztett kötéseinek vizsgálata, kötéskép geometriájának minimalizálása

Frank Máté Ferenc, VI. évfolyam, építőmérnök hallgató

Konzulens: Dr. Katula Levente Tamás, Adjunktus

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Az építőipari szerkezettervezés és építés során az egyik leggyakrabban használt technológia a védőgázos ívhegesztés, melynek építéshelyszíni használata technológia és szakemberigényes. Több mint 4 hónapos acélcsarnok gyártóknál töltött szakmai gyakorlatom során próbáltam keresni a megoldást, hogyan lehetne a helyszíni hegesztést csökkenteni. Távlati célként fogalmazódott meg egy olyan termék előállítása, melynek gyártását könnyű automatizálni, szerelése egyszerű, alkalmazhatósága sokoldalú. A szerelési idő csökkentése érdekében igény, hogy egyetlen ember képes legyen szerelni, és szerelés közben akár több darabot is magánál tartani. Ezért is terjedt el az építési helyszínen a mechanikus kötések alkalmazása. Mint minden szerkezeti elemnél, ennél a segédszerkezetnél is előnyös, ha az felületvédelemmel van ellátva. Megfelelően választott hegesztési paraméterek mellett tűzihorganyzott acéllemezek alkalmasak a fent említett igényeknek megfelelő konstrukció elkészítésére.

Dolgozatom tárgyát így a fentiekben vázolt feladat megoldása köré építettem, vagyis tűzihorganyzott vékonylemezek ellenállás ponthegesztett kötésképe geometriai kialakításának a kapcsolat szilárdságára gyakorolt hatásának vizsgálatát választottam.

Háromféle lemezvastagságot [1,0 mm; 1,2 mm; 1,5 mm] vizsgáltam. A hegesztési kísérleteket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „G” épületében álló állványos ponthegesztő berendezéssel készítettem, melyeken teherbírási vizsgálatot végeztem. A pontvarratok elhelyezését az elkészült próbatesteken megvizsgáltam terhelés irányában és arra merőlegesen. Egy-egy beállításhoz három-három próbatestet készítettem statisztikai kiértékelés érdekében. Először az optimális hegesztési paraméterkombinációt határoztam meg, majd vizsgáltam a kötéskép geometriájának a szilárdságra gyakorolt hatását. Összesen 270 próbatesten a mérési eredményeket kiértékeltem és javaslatot tettem egy tűzihorganyzott, vékonylemezből ponthegesztéssel készített segédszerkezet – szelementartó bak - kialakítására.

A vizsgálat tárgyát a következő pontokban foglalom össze:

• megterveztem a kísérleti próbatesteket és kísérleti tervet állítottam össze;

• elkészítettem a kísérleti próbatesteket, és a kísérletekhez szükséges segédszerkezeteket;

• elvégeztem a kísérleteket, majd kiértékeltem és 1 mm, 1,2 mm, ill. 1,5 mm vastag lemezekhez megadtam az optimális hegesztési paraméter beállításokat;

• megadtam a nyírószilárdság szempontjából optimális geometriai elrendezést egy, kettő és három pontvarrat esetére;

• javaslatot tettem tűzihorganyzott, vékonylemezből ponthegesztett segédszerkezet kialakítására

szerző

  • Frank Máté Ferenc
    építőmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Katula Levente Tamás
    Docens, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett