Regisztráció és bejelentkezés

Korszerű beton térkőburkolatok építése

Napjainkban a térkő burkolatok alkalmazása egyre népszerűbb úgy városi terek magánterületeken belüli burkolatok, parkolók és egyéb helyeken. A nemzetközi viszonylatokban széles körben alkalmazásra kerül, akár nehezebb terhelésű nagy forgalmú, nagy statikus és dinamikus terhelés felvételére igénybevett területeken, így ipari parkok, repülőterek gurulópályájának burkolataként. Az esztétikus megjelenésen túl a funkcionális igényeket is ki tudják elégíteni az újonnan fejlesztett profilú kövekkel készült burkolatok. Ezekkel a megoldásokkal a vízszintes és a függőleges elmozdulások a burkolatban megakadályozhatók és tartós, szilárd, stabil burkolatok alakíthatóak ki. A dolgozat betekintést nyújt a burkolt pályaszerkezet kiselemeire ható mechanikai erők hátterére is.

A rétegrend kialakítás nagymértékben függ a talajmechanikai adottságoktól, valamint talajvíz viszonyoktól az adott területen. Ennek megfelelően választható vízáteresztő és vízzáró burkolati rétegrend. E két típusú pályaszerkezet rétegrendje nem keverhető egymással. A különféle építési módok vegyes alkalmazása, vagy nem megfelelő anyagok használata sok esetben komoly problémákhoz és hibákhoz vezetnek. A tartós jó minőségű burkolati felületek előállítása nehezebb, mint amilyennek felületesen gondolnánk. A tervezési alapelveket, a funkcióra tervezés legfőbb szempontját, a megfelelő kivitelezési szabványokat be kell tartani. A tervezés során kiemelt figyelmet kell fordítani a vízelvezetésre, úgy a vízáteresztő mint a vízzáró burkolati rétegrend esetében.

Vízáteresztőképesség szempontjából megkülönböztetünk kötött (kötőanyag alkalmazásával), valamint kötetlen (kötőanyag használata nélkül készült) burkolási módot.

Szemelvényként bemutatásra kerül folyadékzáró kötött burkolatszerkezet felépítése is, amely jellemzően üzemanyagtöltő állomásokon kerül alkalmazásra. A dolgozat a speciális kiselemes burkolatok lehetséges változatait és megjelenési formáit is tárgyalja.

szerző

  • Horváth Ádám András
    Infrastruktúra-építőmérnök mesterszak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Igazvölgyi Zsuzsanna
    adjunktus, Út és Vasútépítési Tanszék

helyezés

Jutalom