Regisztráció és bejelentkezés

Oldott oxigénkoncentráció eloszlás térbeli egyenlőtlenségei levegőztető medencében

A víz fontosságára az idő előrehaladásával egyre nagyobb hangsúly kerül, ezért elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk annak megóvásával és megújításával. A használt víz, szennyvíz elvezetésével és gyűjtésével a szennyvíztisztító telepeken kialakított mechanikai, biológiai és kémiai tisztítasi folyamatoknak köszönhetően képesek vagyunk a vízet újból a természetnek hasznosítható formába visszajutattni.

A szennyvíztisztító megfelelő működése miatt fontos annak a részegységeit vizsgálni, hogy minél zökkenőmentesebben és minél hatékonyabban tudja végrehajtani a kijelölt feladatát. Ezért tartottam fontosnak a telephely legnagyobb energiaigénnyel rendelkező elemének a vizsgálatát, a levegőztető medencét.

Az eleveniszapos medence nevet nitrifikáló baktériumok sokasága miatt kapta, ezen baktériumoknak szükséges életfeltétel az oldott oxigén melyet fúvók segítségével levegő oxigéntartalmát vízbe oldva jutnak hozzá.

A vizsgálatomat az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen végeztem el. Az oldott oxigénkoncentráció meghatározásához telephelyen elhelyezett online merések eredményeit vetettem össze a kézi műszeres méréseimmel, melyek segítettek átfogóbb képet adni a medence egészén kialakuló oldott oxigén profiljáról. Elemzést változó terhelés mellett, kétféle kialakítású, "bécsi medence" és egyenes átfolyású eleveniszapos medencén végeztem.

szerző

 • Kiss Péter
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Patziger Miklós
  egyetemi docens, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
 • Kiss Katalin
  üzemeltetési csoportvezető, FCsM Zrt. Észak-pesti Szennyvíztisztító Osztály (külső)