Regisztráció és bejelentkezés

A városi környezetre gyakorolt hatások – Mérlegen a közlekedés

A városi környezetet sok szennyezés éri, amelyek nagyrészt a közlekedésből származnak. Ha nagyvárosokat tekintünk, akkor sok károsanyag-kibocsátást tapasztalhatunk a közúti gépjárművekből. Nem csupán az autós közlekedés, de a közösségi közlekedés előtt is sok innováció áll. Új környezetbarát technológiák kezdenek megjelenni egyre inkább Közép-Európa térségében. Betekintést nyerhetünk például a sűrített (CNG) és cseppfolyós földgáz (LNG) egyre növekvő szerepéről a közösségi közlekedésben. Nem csupán Budapest és Szeged büszkélkedhet a csendesebb gáz-üzemű autóbuszokkal, de Zalaegerszeg is, ahol speciális biogázzal tankolják egyik autóbuszukat, és tervek alapján nemsokára többet is.

Ennél léteznek azonban még sokkal modernebb technológiák, amelyeket az utóbbi években számos prototípus és teszt követett, és előállt a városi közlekedésre is zéró károsanyagot kibocsátó elektromos autóbuszok és hibrid buszok. Elektromos autók szintén a jövő járművei, és ezek lassú, ámbár egyre biztosabb terjedése nagyban elősegítheti a közlekedésből származó emissziók folyamatos visszaszorítását.

A dolgozatban a jelenlegi környezeti normákról is lehet olvasni, így a mai Euro 6-os normatíva jelentős különbségeket rejt magában viszonyítva egy Euro 0-s vagy 1-es autóbuszhoz képest.

A városi környezet levegőjét csak a közlekedési járművek továbbfejlesztésével, új technológiák bevezetésével lehet megtisztítani. Így a csereérett erősen magas szénmonoxid kibocsátású autóbuszok forgalomból történő kibocsátása nagymértékben javíthatja a mikroklímát, pláne csak ha Budapesten közel 1500 db autóbusz szolgálja az utasközönség igényeit, és több mint harmaduk csereérett. A közösségi közlekedés újraszervezésével, továbbá versenyképessé tételével egyre több embert lehetne átvonzani a közösségi járművek igénybevételére. Új környezetbarát technológiák alkalmazása nem csupán környezetvédelmi szempont, de forgalomtechnikai fejlesztéseket is magába foglal. Speciális jelzőlámpa berendezések szintén sokat jelenthetnek egy város életére.

Így mutatom be ezen témákat dolgozatomon keresztül, és minden olvasó számára átfogó képet ad a városi környezetre közlekedés által gyakorolt hatásairól, de ugyanakkor annak megoldásai lehetőségeiről is.

szerző

  • Horváth Ádám András
    építőmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Budai Péter
    folyamatmérnök, Dynamita SARL (külső)

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom