Regisztráció és bejelentkezés

Száraz toalettek komposztjának környezeti hatása: potenciális nitrogén és foszfor talajterhelés vizsgálata

A dolgozat a vízöblítés nélküli száraz toalettek (komposzt toalettek, alomszékek) komposztjának talajra gyakorolt lehetséges hatásait vizsgálja, különösen a nitrogén- és foszforformák talajba jutása szempontjából.

A szerves hordozó (pl. faforgács), fekália és vizelet keverék alkotta szabadtéri komposzt halmok az időjárásnak kitett, térben heterogén, időben folyamatosan változó rendszert alkotnak (tömörödés, lebomlás, bioturbáció). Ezért a halmokból származó potenciális tápanyag-transzportot számos tényező alakítja. A kutatás részletesen ezek közül egy részfolyamatot, a N és P formák kioldódását, folyadék fázisba jutását vizsgálja. Ehhez három különböző érettségi fokú (egy, két, illetve három éves) komposzt halomból származó minták laboratóriumi összehasonlító elemzését végzem el, többek között a komposztminták ioncserélt vizes kivonat vizsgálatával.

Az eredmények elősegíthetik a száraz toalett rendszerek környezeti hatásainak megismerését, továbbá útmutatást adhatnak a valóban fenntartható, az anyagáramok szétválasztásán alapuló szanitációs megoldások fejlesztéséhez.

szerző

 • Somodi Áron Fábián
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Musa Ildikó
  Laborvezető, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
 • Dr. Kozma Zsolt
  docens, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék