Regisztráció és bejelentkezés

Nagyvárosi szakaszos levegőztetésű eleveniszapos szennyvíztisztító telep anoxikus bioreaktorának hatékonyság-vizsgálata

A nitrogén eltávolítása két lépésben történik. A nyers szennyvízben leggyakrabban redukált formában vannak jelen a szerves nitrogén származékok (ammónium; kis részben aminok formájában). A nitrogén-eltávolítás első fázisában oxidáció megy végbe (azaz a nitrifikáció), amit autotróf mikroorganizmusok végeznek oxigénszegény körülmények között. A nitrifikáció után második lépésben denitrifikáció megy végbe, melynek során a nitrátból elemi nitrogéngáz keletkezik, ami a szennyvízből buborékok formájában eltávozik. A denitrifikáció folyamatához szerves tápanyag jelenléte és oldott oxigén mentes környezet szükséges, hiszen a denitrifikáló szervezetek heterotróf mikroorganizmusok. A denitrifikációra szolgáló anoxikus medencék ezért nincsenek levegőztetve, a rendszer megfelelő átkeverését beépített keverő biztosítja.

A nitrogén eltávolítandó a szennyvíztisztítás folyamán, mert a vízi élő szervezetekre súlyos egészségügyi hatású, karcinogén nitrovegyületek képződhetnek.

Többféle reaktor konfiguráció létezik a denitrifikáció technológiai kivitelezéséhez. Van előrekapcsolt, kaszkádos, szimultán és alternáló denitrifikáció. A dolgozatomban bemutatott medence előrekapcsolt denitrifikációval működik. Alapvetően két féle mód szerint mehet végbe maga a nitrogén eltávolítása a rendszerből; az egyik megoldás a denitrifikáció, a másik a kilevegőztetés.

Mivel aktuálisan nem ismert az anoxikus medence nitrogén eltávolítási hatásfokának alakulása egy napon belül, ezért ehhez folyamatos nitrogénmeghatározásra van szükség. Egy napon belül három terhelési esetnél a műtárgy egy-egy reprezentatív pontján mintavétel végezhető, melyből felállíthatók az anoxikus medencére jellemző nitrogénmérlegek. A vizsgálat során szükséges mérések reprezentativitása végett a helyszínen szűröm. A mérés célja, hogy a nitrogénmérlegek felállításával bemutatásra kerüljön, hogy különböző terhelések mellett hogyan változik a denitrifikáció hatásfoka a vizsgált anoxikus medencében.

Korábban végzett mérésekhez hasonlóan egy hosszab időszakban történt mintavétel alapján egy 3 éves nitrát szonda adatsora kiértékelésre kerül. Ennek fényében és a korábbi mérések eredményeit összegezve egy pontosabb kép kapható.

szerző

 • Bükkszegi Arlen Zsolt
  Infrastruktúra-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Patziger Miklós
  egyetemi docens, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
 • Kassai Zsófia
  mb. osztályvezető, Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (külső)

helyezés

III. helyezett