Regisztráció és bejelentkezés

Folyóvíz minőség dinamikus változásának tanulmányozása online szenzoros és vízanalitikai mérésekkel

Folyóvíz minőség dinamikus változásának tanulmányozása online szenzoros és vízanalitikai mérésekkel

Sárfi Gergő Bálint, IV. évf.

Konzulensek: Dr. Clement Adrienne, Musa Ildikó

A vizek vizsgálata szükséges a környezetünk biológiai, ökológiai és kémiai folyamatainak megértéséhez. Vizeink különböző paramétereinek monitorozása nélkülözhetetlen többek között az EU Víz Keretirányelvének célkitűzéséhez, azaz felszíni vizek esetén a jó kémiai és ökológiai állapot eléréséhez. Emellett hasznos lehet a nem várt hatások például balesetek vagy károkozások során kiszabadult kártékony anyagok levonulásának és hatásainak megfigyelésében és előrejelzésében, valamint a kármentesítő intézkedések megtervezésében.

Kutatómunkámat a „Danube Hazard M3C” EU-s projekt keretein belül végeztem, melynek célja a Duna-vízgyűjtő területét érő terhelések modellezése, nemzetközi összefogással. A hazai mintaterületeink, a Koppány-patak és a Zagyva vízgyűjtője. Az előbbi helyszínen 2, míg az utóbbin 4 ponton történik rendszeres mintavételezés 2021. februárja óta. A különböző paraméterekből néhányat online szonda segítségével folyamatosan figyelemmel tudunk kísérni, míg más paramétereket hetente történő kézi mintavétellel és ezen minták laborban történő vizsgálatával ismerjük.

Az általam vizsgált paraméterek közül a vezetőképességről online szondás és pontmintából származó adatsorok is rendelkezésre állnak, míg a növényi tápanyagok vizsgálata csak kézi mintákból történik. A vezetőképességet és a növényi tápanyagok koncentrációit vizsgáltam a 2021. február eleje és augusztus vége közötti időszakban a vízfolyások hidrológiai állapotának függvényében.

szerző

 • Sárfi Gergő Bálint
  Környezetmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Clement Adrienne
  egyetemi docens, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
 • Musa Ildikó
  Laborvezető, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék