Regisztráció és bejelentkezés

Vízáteresztő burkolatok infiltrációs kapacitás változásának vizsgálata

A globális éghajlatváltozás mára már világszerte tagadhatatlan jelenség, hatását hazánkban is, a mindennapi életünkben, városi szinten is érzékelhetjük. A csapadékvíz gyors elvezetése helyett előtérbe kerülnek azok a csekély beavatkozással járó zöld megoldások, melyek a vízgyűjtőre hulló vizek visszatartását, tározását, párologtatását és talajba szivárgását segítik elő. A vízáteresztő burkolatok is a fent említett módszerek közé sorolhatók a csapadékvíz-elvezető rendszerek lehetséges alternatívájaként vagy kiegészítéseként. Hazánkban alkalmazásuk még nem olyan elterjedt, mint a külföldi országokban, de egyre több helyen kerülnek beépítésre.

Ugyanúgy, mint a hagyományos csapadékvíz-elvezető rendszerek esetén, a vízáteresztő burkolatok hidrológia és hidraulikai méretezése is vízépítőmérnöki feladat. Ennek egyik legfontosabb eleme a burkolat vízáteresztő képessége, amely a felszín rendszeres tisztítása nélkül a beépítés után jelentős mértékben csökkenhet, és ez egy a tervezésnél is figyelembe veendő szempont.

A kutatás keretében számos Budapesten alkalmazott vízáteresztő burkolat infiltrációs kapacitásának mérésére került sor eltérő létesítési évekből, eltérő környezeti feltételekkel. A mérési eredmények alapján összefüggés állítható fel a felszíni eltömődés időbeli alakulásának becslésére. A leíró görbe értékeit összevetve a méretezésnél alkalmazott csapadékintenzitásokkal számítható, hogy a tisztítás elmaradása, hiánya milyen következményekkel jár a burkolat vízáteresztő-, illetve vízvisszatartó képessége szempontjából.

szerző

 • Strausz Tímea
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Varga Laura
  Tudományos segédmunkatárs, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
 • Ács Tamás
  tudományos segédmunkatárs, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet I. helyezett