Regisztráció és bejelentkezés

Vegyszerhasználat a szennyvíztisztításban

A környezetszennyezés növekvő mértéke napjainkban világméretű probléma, melyben a különböző szennyezettségű kibocsátott használt vizek szerepe kimagasló. A vízszennyezés általában nem természeti, hanem emberi hatás eredménye, ezért a szennyezés megelőzése és mértékének szabályozása is a mi kezünkben van. Fontos tehát az ésszerű vízhasználat, az újrahasznosítás, a hatékony, környezetterhelést csökkentő szennyvízkezelés.

A Magyarországon keletkező kommunális folyékony hulladék, szennyvíz olyan veszélyes és káros szennyeződéseket tartalmaznak, melyek miatt elengedhetetlen a tisztításuk. A szennyvizek kezelése szennyvíztisztító telepeken valósul meg, ellenőrzött körülmények között.

A szennyvíztisztításban sokféle vegyszerféleség kerül felhasználásra. Ezek célja az egyes folyamatok kémiai intenzifikálása. Például az iszap pehelyszerkezet kialakítása, iszap könnyebben vízteleníthetővé tétele, foszforeltávolítás, stb.

A szakdologzat célja a szennyvíztisztításban felhasznált vegyszerféleségek közül egy tetszőleges vegyszercsoport kiválasztása és annak hatásának vizsgálata a tisztítási folyamatokra.

szerző

 • Berecz Natália Ágnes
  Környezetmérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Patziger Miklós
  egyetemi docens, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
 • Kiss Katalin
  üzemeltetési csoportvezető, FCsM Zrt. Észak-pesti Szennyvíztisztító Osztály (külső)