Regisztráció és bejelentkezés

Mikroalgaszaporítás optimalizációja szimulációs metodikával

Napjainkban, mikor a környezetvédelme egyre nagyobb hangsúlyt kap, az új fejlesztések, az alternatív nyersanyagok felhasználása és az ipari termelő folyamatok zöldítése egyre fontosabbá válik. A sok lehetőség között találunk egy olyan változatot, amely hatalmas potenciált rejt magában. Ez a lehetőség: az alga.

Munkám során, röviden áttekintem az algák különböző alkalmazási területeit. Az algák, rendkívüli változatosságuk miatt, nagyon sok területen alkalmazhatóak. Ezek közül kiemelhető a szennyvíztisztítás intenzifikálása, a gyógyászati és kozmetikai célok, élelmezési hasznosítás, vitamin vagy étrend-kiegészítő formájában, valamint a kőolajtartalékok rohamos fogyása miatt egyre fontosabbá váló energetikai célú felhasználás.

Célom, optimális folyamat-szimulációs modell kiválasztása (tervezési és üzemeltetési paraméterszámításhoz, megfelelő technológiai-folyamatábra elkészítéséhez). Az optimális modell a későbbiekben megkönnyítheti a tervezési, üzemellenőrzési és folyamatszabályzási munkákat, és növelheti a hatékonyságot a folyamatos, sokoldalú termék előállítás során.

Ennek elérése érdekében elvégzem a folyamatleíró, matematikai egyenletek szelekcióját és elkészítem a megfelelő folyamatábrát. Mértem a hőmérsékletet, a pH-t, az elektromos vezetőképességet, a redox-potenciált, az O2 szaturációt és koncentrációt, a szén-, ammónium- és foszfor koncentrációt, a fényintenzitást és a sejtkoncentrációt. Ezután a mérési adatok alapján elvégeztem folyamat leíró egyenletek kiértékelését.

A kiválasztott modellek továbbfejlesztés után hasznosíthatóak lesznek a tervezésben és üzemellenőrzésben. Alkalmazhatóak lesznek klíma-, környezet-, egészségvédelem célokra, a bioenergetikában, modern táplálék- és takarmány előállítás során és egyéb, a mikroalgák termelését és hasznosítását célzó iparágakban itthon és külföldön egyaránt. A folyamatosan átalakuló, az algát, mint alternatív, megújuló nyersanyagot felhasználó ágazatok pedig képesek lesznek hozzájárulni a fenntartható jövőhöz.

szerző

 • Nagy Alexandra Dóra
  környezetmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Szilágyi Ferenc
  docens, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
 • Tőzsér Béla
  Ügyvezető, Általános- és Felsőgeodézia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett