Regisztráció és bejelentkezés

Gyógyszerek és hormonok az ivóvízben- Az eltávolítás lehetőségei és a vízkezelés hatásai

Gyógyszerek és hormonok jelenléte az ivóvízben

-

Az eltávolítás lehetőségei és a vízkezelés hatásai

Farkas Márta Zsófia: V évfolyam

Konzulens: Dr. Laky Dóra, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék

Manapság könnyen megfeledkezünk arról, hogy a gyógyszerek, amelyeket elfogyasztunk, a szervezetünkben nem szívódik fel maradéktalanul. Az emberi anyagcsere folyamán metabolitok keletkeznek, mely a kiválasztás során a szervezetből a szennyvízbe távozik.

Hazánkban a lakosság túlnyomó többsége közműves ivóvízzel ellátott. Ezzel szemben a közművesített szennyvízelvezetés és a szennyvíztisztító telepek kiépítése nem követte ezt a tendenciát.

A szennyvíz vagy nyersen, vagy tisztítás után a természetes vizekbe kerül, amely alapanyaga az emberi fogyasztásra alkalmas ivóvíznek. A probléma tehát jól detektálható.

Az ivóvíz hormon és gyógyszertartalma az elmúlt évtizedben a figyelem középpontjába került. Számos tanulmány készült világszerte, amely a téma fontosságát jelzi. A szennyvízkezelők hatása fent nevezett vegyületekre viszonylag jól feltárt, ám az ivóvízkezelés hatásairól jóval kevesebbet tudunk.

A dolgozatban az ivóvízben található hormonok és gyógyszerek jelenlétéről, illetve az ivóvíz kezelése során alkalmazott tisztítási lépéseknek (előklórozás, koaguláció, homok- és szénszűrés, ózonizáció, utóklórozás) a gyógyszerekre és hormonokra való hatásáról lesz szó.

Az ivóvíz mindenki számára elérhető élelmiszer, így hatalmas egészségügyi kockázattal bír. Ezért fontos, hogy az ivóvízben található nem kívánatos anyagokat eltávolítsuk.

szerző

  • Farkas Márta Zsófia
    infrastruktúra-építőmérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Laky Dóra
    Docens, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom