Regisztráció és bejelentkezés

A BioWin 3.0 modellező szoftver alkalmasságának vizsgálata egy tavas rendszerű szennyvíztisztító telep teljesítményének szimulálására

Dolgozatomban a DTV Zrt. által üzemeltetett Dunavarsányi Szennyvíztisztító Telep működését vizsgáltam. Ez a telep egy fakultatív, mélylevegőztetett tórendszer, melynek elfolyó szennyvizét különböző öntözőterületeken helyezik el. Az elmúlt évtizedekben a jellemző működési paraméterek és terhelési viszonyok mellett a telep nem volt alkalmas a szennyvíz szervesanyag és összes nitrogén tartalmának csökkentésére. Ennek következtében a talajvíz ammónium tartalma jelentősen megemelkedett és a jelenlegi üzemelési körülmények mellett további növekedés várható. A jelenlegi talajvíz szennyezettség csökkentésének érdekében a telepen a szennyezőanyag eltávolítási folyamatok intenzifikálása szükséges. Az intenzifikálás megtervezésének első lépése a jelenlegi technológia működésének matematikai modell segítségével végzett szimulációja.

A vizsgálatot a BioWin 3.0 nevű szoftver segítségével végeztem, melyet hagyományos szennyvíztisztító telepek modellezésére fejlesztettek. A telep különlegessége, hogy nem a megszokott medencés felépítéssel rendelkezik, hanem ezek szerepét három, különálló tó tölti be.

A modell felépítéséhez szükséges alapadatokat a DTV Zrt. biztosította, valamint a hiányzó adatokat a telepről hozott szennyvízminták alapján saját laboratóriumi mérésekkel is kiegészítettem. A mért paraméterek a következők voltak: kémiai oxigénigény (KOICr), biokémiai oxigénigény (BOI5), lebegőanyag, ammónium-nitrogén (NH4-N), nitrit (NO2-N), nitrát (NO3-N), összes nitrogén (TN), foszfát (PO4-P), összes foszfor (TP), pH, lúgosság, vezetőképesség.

Tanulmányomban szeretnék arra a kérdésre választ kapni, hogy ezen tavas elrendezésű telep esetén is sikeresen alkalmazható-e a BioWin 3.0.

szerző

 • Báger Milán
  építőmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Szabó Anita
  egyetemi adjunktus, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
 • Dr. Fleit Ernő
  Docens, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett