Regisztráció és bejelentkezés

Pernye alapú vízzáró falak ellenőrzése

Az árvízvédelmi töltések egyik legfőbb feladata, hogy a mögöttük húzódó terület védelmét biztosítsák a vízoldalról érkező hatásokkal szemben. A védelmi funkció ellátásához a gátaknak két fő tulajdonsággal kell rendelkeznie. Állékonysági problémák nem léphetnek fel, illetve hosszantartó árhullámok esetén sem következhet be tönkremenetelhez vezető szivárgás, egy szóval a megfelelő vízzáróság biztosítása is elengedhetetlen. Az Alföldön a gátak sokszor helyi anyagból épültek, amelyek nem rendelkeznek a megfelelő tulajdonságokkal. A védművek ellenálló képességének javítására egy pernye alapú vízzáró fal került beépítésre a kiválasztott szakaszokon.

TDK dolgozatomban az árvízvédelmi töltésekbe beépített vízzáró falak tulajdonságait vizsgáltam, nagy hangsúlyt fektetve a fal szilárdsági és vízáteresztő képességi paramétereire. A gátak vízzáró falait kohósalak-pernye bázisú kötőanyaggal stabilizálták. Átfogó vizsgálatokat végeztem, mely során rendelkezésemre álltak minták az Alföld dél-keleti részéről; Baksról, Gyomandrődről, Mezőtúrról és Békésszentandrásról is.

A TDK dolgozatom nem teljesen előzmény nélküli, a Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszéken a kohósalak-pernye alapú kötőanyaggal már korábban is folytak kutatások.

Az általam készített TDK dolgozat a teljes léptékű átkeveréseket, stabilizálásokat hivatott kiértékelni, azokat összevetve a korábbi laboratóriumi keverések eredményeivel, amennyiben a keverékek aránya megegyezik. Továbbá a TDK dolgozatom feladata volt a különböző technológiával készült vízzáró falak paramétereinek összehasonlítása is.

szerző

 • Illés Zsombor
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Nagy László
  egyetemi docens, Geotechnikai Tanszék
 • Dr. Nagy Gábor
  Adjunktus, Geotechnikai és Mérnökgeológia Tanszék

helyezés

Povinger Ösztöndíj II. helyezett