Regisztráció és bejelentkezés

Merev erősítő betétek talajjavító hatásának numerikus vizsgálata

Merev erősítő betétek talajjavító hatásának numerikus vizsgálata

Konzulens: Dr. Mahler András

Az építőmérnöki gyakorlatban, épület alapozás során, gyakran kerülhetünk szembe rossz minőségű kompresszibilis altalajjal. Ilyenkor több opció is a tervező elé tárulkozik, többek között mélyalapozás használata, így a teherbíró rétegekig levezetve a szerkezetből adódó terheket, vagy egy talajjavító eljárást alkalmazva eme rossz minőségű talaj tulajdonságának feljavítása. Minden módszernek megvan a maga előnye, hátránya, illetve alkalmazhatóságának feltételei.

Diplomamunkám keretein belül a rigid inclusionnel foglalkoztam részletesen, mely egy talajjavító eljárás, ám e mellett igen sok mélyalapozási jegyet is magán visel. Egy vasalás nélküli cölöpöt fúrnak a talajba, mely nem csatlakozik az épülethez, a terhek egy jó minőségű szemcsés ágyazat közvetítésével jutnak el hozzá. Ennek megfelelően a Priebe- módszerből kiindulva olyan javulási tényezőket alkottam, melyek képet adnak a gyenge altalaj fajlagos összenyomódásainak csökkenéséről a módszer alkalmazásának köszönhetően. Ehhez a Plaxis 3D végeselemes program volt segítségemre, mellyel 648 futtatást végeztem a különböző változókat vizsgálva.

TDK dolgozatom során ezen futtatásokat alapul véve olyan összefüggést kerestem, mely képes leírni egy ily módon alapozott rendszer viselkedését, valamint további futtatásokkal kiterjeszteni a vizsgált paraméterek spektrumát. Ezen összefüggés egy javulási tényezőt ad végeredményül, mely segítségével a 3D-s végeselemes modellezés kikerülhető, akár kézi, akár 2D-s modellezésre cserélhető, mely lényegesen gyorsabb, kevésbé bonyolult, jobban hozzáférhető. Eme összefüggés az alábbi változókat veszi figyelembe: Rasztertávolság, Ágyazatvastagság, Cölöphossz, Cölöpátmérő, Talajtípus, Teherszint, Talajvízszint

szerző

  • Topalidisz Márkosz
    Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Mahler András
    egyetemi docens, Geotechnikai Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett