Regisztráció és bejelentkezés

Háromdimenziós szivárgásmodellezés mobil árvízvédelmi fal környezetében

A számítástechnikában beálló gyors fejlődés hatására, a számítási kapacitás növekedésével, korábban kivitelezhetetlen bonyolultságúnak tűnő mérnöki feladatok is megoldhatóvá váltak, az utóbbi évtizedek egyik leglátványosabban terjedő, nagy hatékonyságú módszerével a végeselemes modellezéssel. Ennek a legújabb és legösszetettebb formája a háromdimenziós numerikus modellezés.

A talajban mozgó víz az építőmérnöki gyakorlatban jelentős szerepet játszik. Fontos ismernünk, hogy a talajvíz természetes áramlását hogyan befolyásolja egy újonnan létesített műtárgy. Külön problémát jelent, ha a vízvezető réteg közvetlen kapcsolatban áll egy felszíni vízfolyással.

TDK dolgozatom keretében egy több mint 2,5 négyzetkilométeres, Duna menti terület háromdimenziós modelljét készítettem el. Itt vizsgáltam az újonnan épülő mobil árvízvédelmi fal és a felszín alatti vízzárófal hatását a felszín alatti vízmozgásra. A modellkísérletek során tanulmányoztam a dunai vízállások és árhullámok hatását a szivárgásra.

szerző

 • Turai Péter
  szerkezet-építőmérnök
  nappali

konzulensek

 • Dr. Nagy László
  egyetemi docens, Geotechnikai Tanszék
 • Dr. Mahler András
  egyetemi docens, Geotechnikai Tanszék

helyezés

Scientia et Conscientia Alapítvány II. helyezett