Regisztráció és bejelentkezés

Tenger alatti alagutak

Tenger alatti alagutak

Konzulens: Czap Zoltán, Geotechnikai Tanszék

Czinder Balázs IV. évfolyam, Kiss Gergő IV. évfolyam

Dolgozatunkat a 2012-es Tudományos Diák Konferenciára készítjük el, melynek témája a tengerek alatti alagutaknak a megvalósítási lehetőségei. Tanulmányunkat négy pontra építjük fel, ezeket próbáljuk minél teljesebben bemutatni.

Az első fejezetben mára már megépült, épp épülő vagy tervezett alagutak építése során alkalmazott technológiákat mutatjuk be. Ezek az alagutak a La Manche csatornában lévő Csatorna-alagút, az isztambuli Boszporusz alatti Marmaray alagút, a Busant Geoje-vel összekötő alagút-híd rendszer, a Gibraltári-szoros alatt tervezett alagút és az Atlanti-óceánt átszelő Transzatlanti alagút.

Ezek után a tenger alatti alagutak építése és tervezése során felmerült nehézségekkel foglalkozunk. Ilyenek például a szellőztetés megoldása, földrengések és szökőárak átvészelése, vagy akár az elkészült elemek mozgatása, helyszínre szállítása. Ezen problémák a huszadik század közepéig megoldhatatlannak tűntek, mára azonban több megoldás is lehetségessé vált. Az első fejezetben ismertetett alagutak példáján keresztül ezeket bemutatjuk.

A harmadik részben kiemeljük a Bering szoroson való átkelés lehetőségét, mellyel lehetőség nyílik Észak-Amerika és Oroszország összekötésére. Itt nem csak alagút építéséről, hanem akár egy híd létesítéséről is szó esett. Választásunk azért esett erre az alagútra, mivel a nagy valószínűséggel ez fog megépülni, nem pedig a Transzatlanti alagút.

A tanulmányunk negyedik részében különböző kialakításokat hasonlítunk össze. A más-más technológiával készített alagutak keresztmetszetei, terhelő hatásai különbözőek. Arra alkalmas helyeken életképes alternatívát jelenthet híd építése is, ez természetesen teljesen más tervezést és kivitelezést igényel.

TDK dolgozatunk elkészítésekor igyekeztünk összefoglalni a jelenkori technológiákat, és bemutatni néhány jövőbeli, lehetséges tenger alatti alagutat.

szerzők

 • Czinder Balázs
  szerkezet-építőmérnök
  nappali
 • Kiss Gergő
  építőmérnöki
  nappali

konzulens

 • Czap Zoltán
  Mestertanár, Geotechnikai Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom