Regisztráció és bejelentkezés

Magyarországi gradiensmező meghatározása a GOCE műhold adatai és Eötvös-inga mérések alapján

1995-2012 között az ELGI-től kutatási célra a BME megkapta a digitalizált adatbázist, mely 97 területről tartalmaz digitalizált gradiens és görbületi adatokat és ezek topografikus korrekcióit.Magyarország területére (és részben azon kívül) rendelkezésre áll 43986 pontbeli mért Wxz, Wyz gradiens és 37659 pontbeli Wyy-Wxx, 2Wxy görbületi érték. Vannak viszont olyan részei az országnak, amelyekre nem állnak rendelkezésre Eötvös-inga mérések. Jelen TDK munkám során ezekre a területekre számítom ki a gradiens, illetve görbületi adatokat az Eötvös-inga méréseknek megfelelő pontsűrűséggel két újabb geopotenciális modellből (GOCO06s és Tongji-GGMG2021S) . Ezek a GOCE műhold adatait tartalmazzák 300 maximális fokszámig.

Ehhez a mérésekkel által érintett területre az ingamérések pontsűrűségének megfelelő rácsközű Reuter-rács pontjaiból válogatom le azokat a pontokat, amelyek közelében nem található mérési pont. Ezekhez magassági adatot is kell rendelni, ehhez a 25 m felbontású EU-DEM domborzatmodell kerül felhasználásra.

Az így kapott pontokból a Matlab alapú isGrafLab szoftver képes nehézségi gradienseket számítani .gfc formátumban adott geopotenciális modellből. Ezekkel az adatokkal kiegészíthető az Eötvös-inga mérések adatbázisa. Ezen felül a mérési pontokban összehasonlíthatók az Eötvös-ingával mért és a geopotenciális modellből számított értékek.

szerző

 • Pongrácz Dániel
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Völgyesi Lajos
  egyetemi tanár, Általános- és Felsőgeodézia Tanszék
 • Dr. Tóth Gyula
  egyetemi docens, Általános- és Felsőgeodézia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett