Regisztráció és bejelentkezés

PONTFELHŐ-TECHNOLÓGIÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA BIM MODELLEZÉS TÁMOGATÁSÁHOZ

Témavezető(k): Lehoczky Máté (Pannon Geodézia Kft), Dr. Földváry Lóránt (BME)

A várpalotai Jó Szerencsét Művelődési Központ külső- és belső felmérését különböző pontfelhő technológiákkal végezte el a Pannon Geodézia Kft. A felmérés célja egy teljes körű felújítási projekt. A feladat célja, hogy a tervezéshez kiírt közbeszerzési pályázathoz készüljön egy pontfelhő. A tervező cégek feladata a felhő felhasználása a korszerű és pontos tervkoncepciók megalkotásához és egy épületinformációs modell (BIM) kialakításához.

A külső homlokzat felmérése pilóta nélküli légi járművel (DJI Phantom 4 Pro), statikus lézerszkennerrel (Leica P40) és kézi mobil szkennerrel (Leica BLK2GO) történt. A hallgató feladata a pontfelhők minőségének összehasonlítása és elemzése. Külső homlokzat esetén fő feladat egy referencia állomány létrehozása a homlokzat jellemző pontjainak meghatározásával, valamilyen hagyományos földmérési technológia segítségével (pl. mérőállomással), majd a felhők elemzésével.

Az épületbelső felmérése mobilszkennerrel, egy gyors felmérési módszerrel történt. A mobilszkennerrel nyert pontfelhő összehasonlító vizsgálatát egyszerű, mérőszalaggal vagy kézi lézeres távmérővel végzett mérésekhez képest kell vizsgálni. Az összehasonlítás alapján az időhatékony kézi szkennerek folyosók és kis helyiségek felmérési célú használatának megbízhatóságát, szórását becsüljük.

Összességében a tervezett kutatás alkalmazott pontfelhő-technológiák épületfelmérési alkalmazásának pontossági és hatékonysági elemzését szolgálja.

szerző

  • Kakabadze Beka
    Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Földváry Lóránt
    egyetemi docens, Általános- és Felsőgeodézia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom