Regisztráció és bejelentkezés

Kőzetosztályozási módszerek összehasonlítása

Dolgozatom témája a kőzettest-osztályozási módszerek összehasonlítása. Az egyik legelterjedtebb módszer a Rock Mass Rating, azaz RMR módszer, mely gyakorlati tapasztalatokon alapul, értékei könnyen meghatározhatók és megbízhatók.

Az RMR általánosan használt verziója az RMR89, mely öt tényezőt vesz figyelembe az RMR érték meghatározásához. Az így kapott érték alapján öt kategóriába sorolhatjuk a kőzeteket, amely kiindulást ad a mérnöki tervezéshez, műszaki feladatokhoz.

Az RMR egyik továbbfejlesztett változata az RMR13, mely az eredeti verzióhoz képest két tagoltsági tényezőt helyettesít egy új paraméterrel. Az RMR89-ben alkalmazott RQD értéket, és a tagoltságok távolságát a tagoltsági frekvenciával helyettesíti.

Az RMR egy másik továbbfejlesztett változatában, az RMR14-ben az RMR89-ben használt öt alaptényezőt két új paraméter egészíti ki. Az RMR ezen változata figyelembe veszi a kőzetfejtési módot, illetve a kőzettest viselkedését a feltárás során keletkező feszültségek hatására.

A módszerek összehasonlítását rendelkezésre álló adatokkal és fúrásmagokkal végzem, az így kapott eredmények alapján az egyes rendszerek megbízhatóságára és használhatóságára lehet következtetni.

szerző

 • Séra Fiametta
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Görög Péter
  egyetemi docens, Geotechnikai és Mérnökgeológia Tanszék
 • Dr. Török Ákos
  egyetemi tanar, Geotechnikai és Mérnökgeológia Tanszék