Regisztráció és bejelentkezés

A balatonakarattyai magaspart állékonyságának elemzése

A BALATONAKARATTYAI MAGASPART ÁLLÉKONYSÁGÁNAK ELEMZÉSE

Nagy-Göde Fruzsina MSC II. évf.

Konzulens: Dr. Török Ákos, Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék

Magyarországon gyakori a meredek rézsűk, magaspartok jelenléte, melyeket dinamikus, állandóan változó, épülő és pusztuló tevékenység jellemez. Napjainkban a folyamatosan növekvő beépítési és forgalmi igények miatt egyre több beruházási terület érinti a természeténél fogva komoly kockázatok rejtő magaspartokat és közvetlen környezetüket. Az emberi tevékenységek kedvező és kedvezőtlen irányba is befolyásolhatják ezen területek állékonyságát.

Dolgozatomban a balatonakarattyai magaspart esettanulmányán keresztül vizsgálom a rézsűstabilitást. A kiválasztott terület állékonyságának kérdése rendkívül aktuális és fontos kérdés, hiszen a magasparton vasúti forgalom közlekedik, a magaspart alatt és fölött egyaránt családi házak épültek, gépkocsik közlekednek, a magaspart közvetlen környezetében nagy volumenű építési beruházást terveznek, a terület földrengés veszélyesség szempontjából Magyarország legveszélyesebb zónájába tartozik, a kockázatok jelenlétéről számos korábbi lejtőmozgás tanúskodik, a magaspart mozgásveszélyes területként van nyilvántartva.

Célom a környezet földtani fejlődéstörténetének, hidrogeológiai, morfológiai és földrengés veszélyességi adottságainak megismerése, elemzése volt. A lehetséges tönkremeneteli módok és ezeket befolyásoló tényezők bemutatása mellett a rézsűállékonyság meghatározására alkalmas számítási módszerek és szoftverek ismertetése is részét képezi a dolgozatnak. Végül a talajfizikai paraméterek meghatározása és az állékonyságszámítás elvégzése.

A TDK dolgozat előkészíti a későbbi tervezési folyamatot, mely során a magaspart hosszú távú globális stabilitásának növelésére való javaslatadás a cél mélyépítési technológiákkal.

szerző

  • Kápolnainé Nagy-Göde Fruzsina
    Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Török Ákos
    egyetemi tanar, Geotechnikai és Mérnökgeológia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett