Regisztráció és bejelentkezés

Alakváltozás és feszültség mérés digitális képkorreláció segítségével

Az alakváltozások és feszültségek mérésének elvégzéséhez több megoldás is lehetséges. A klasszikus módszerek közé tartoznak a nyúlásmérő bélyegek vagy induktív útadók vagy a teljes testre kiterjedő fotoelasztikus vizsgálatok. Ezek általában sok előkészületet, illetve komolyabb eszközöket igényelnek.

Manapság előtérbe kerültek a képkorrelációs módszerek, melyek a próbatestről készített fényképanyagot feldolgozva jutnak eredményre, a több képen megtalált azonos pontok közötti pixel távolságok segítségével.

Jelenleg kevés feldolgozó szoftver érhető el a piacon szerkezetvizsgálati célra, és gyakran korlátolt a felhasználhatóságuk. Jelen dolgozat ebben a témában kíván elmerülni, megadva egy általánosan használható módszert, a megfelelő szoftver környezettel.

A módszer kidolgozása során vizsgáljuk többek között a különböző próbatest előkészítési lehetőségeket, úgymint a raszteres és a szórt szemcsés mintás megoldásokat, foglalkozunk a fotózás technikai problémákkal, kamera kalibrációval, pontossági követelményekkel, majd összehasonlítjuk az elérhető piaci és az egyetemen elérhető megoldásokkal és végül kifejlesztjük a szükséges szoftvert a feldolgozáshoz.

Rendelkezésünkre áll egy szakítókísérlet, melyen letesztelve a módszert, -a klasszikus módszerek kontrollja mellett- jutunk majd végső konklúzióra.

A dolgozat fő célja tehát, hogy egy jól, könnyen és gyorsan használható digitális képfeldolgozási módszert adjon – megfelelő pontosság mellett- a nyúlások és az ebből származó feszültségek mérésére.

szerzők

 • Tóth Márton Tamás
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Paulik Dániel
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Neuberger Hajnalka
  Doktorjelölt, Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék
 • Dr. Molnár Bence
  egyetemi docens, Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék
 • Dr. Horváth László
  egyetemi docens, Hidak és Szerkezetek Tanszék

helyezés

I. helyezett