Regisztráció és bejelentkezés

Újszerű geometriai kialakítású, 2 és 3 dimenzióban megmunkált acélszálak fejlesztése és hatékonyságának összehasonlítása betonban

Újszerű geometriai kialakítású, 2 és 3 dimenzióban megmunkált acélszálak fejlesztése és hatékonyságának összehasonlítása betonban

Kerekes Péter, BSc III. évf.

Konzulens: Dr. Borosnyói Adorján, egyetemi docens

A szálerősítésű betonok térhódítása az elmúlt néhány évtizedben jelentős növekedésnek indult. Az acélszál erősítésű betonokat előszeretettel alkalmazzák ipari padlók építésekor, de előre gyártott homlokzatburkoló elemekhez is kiváló választás. Legnagyobb előnye, hogy kisebb a munkaigénye, mint egy hagyományos vasalásnak, kisebb a repedésérzékenysége, és a beton szívóssága fokozható ezzel. TDK kutatásomban kizárólag acélszálakkal foglalkoztam.

A szálaknak az egyik, ha nem a legmérvadóbb tulajdonsága a geometriai kialakítása. Ettől függ a szál tapadása és ez hatással van a szálerősítésű beton szívósságára, és repedésáthidaló képességére. Széleskörű felhasználásának ellenére nem biztos, hogy kellő figyelmet fordítanak ezen szálak kiaknázatlan geometriai lehetőségeire.

TDK dolgozatomban 2 és 3 dimenzióban megmunkált acélszálak közti különbséggel foglalkoztam. Egyedi geometriájú szálakat fejlesztettem ki és gyártottam le, és tulajdonságaikat összehasonlítottam egymással és egy Magyarországon gyártott, Dramix típusú kampós végű referencia szállal. Vizsgáltam a különböző szálak hozzáadásával készült betonok viselkedését hajlító igénybevétel esetén, egy egyedi kísérlettel az egyes szálak kihúzó ellenállását, és csomósodásra való hajlamát.

A kísérletek több szempontból is pozitív eredményt hoztak. Egyfelől kiderült, hogy a 3 dimenzióban megmunkált szálak kedvezőbb tulajdonságokkal bírnak, mint 2 dimenziós megmunkálásúak, másfelől pedig az általam fejlesztett és gyártott szálak szinte mindegyik fajtája jobban teljesített, mint a referencia szálként használt kampós végű szál.

Megfigyeléseim segíthetnek még jobban előre lendíteni ezt a virágzó szakterületet, nagyobb hangsúlyt fektetni a szálak geometriai kialakításának fontosságára, és egyúttal új kutatási és fejlesztési irányok is kijelölhetők.

szerző

  • Kerekes Péter
    szerkezet-építőmérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Borosnyói Adorján
    egyetemi docens, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet I. helyezett