Regisztráció és bejelentkezés

Makro szálak hatása a beton hőterhelését követő jellemzőire

Napjainkban a beton (vasbeton) az egyik legtöbbet alkalmazott építőanyag. A mérnöki létesítményekkel szemben támasztott egyre magasabb elvárások miatt a beton állandó fejlesztést igényel. A beton egyik fejlődési iránya a szálerősítésű beton lett.

Acélszálak hatására nő a beton szívóssága, repedésáthidaló képessége, a mikro műanyag szálak javítják a beton tűzállóságát. Mivel az acélszálak alkalmazásánál komoly problémát jelent az acélszálak korróziója, ezért több fejlesztés történt, hogy a makró műanyag szálakat,

alkalmazni lehessen acélszál helyettesítésére.

Felmerül a kérdés, hogy vajon ez a nagyméretű műanyag szál javítja-e a beton hő- illetve tűzállóságát, hőhatást követő tulajdonságait.

Vizsgálataim során négy féle szálat alkalmaztam, mellyel összesen kilenc különböző betonkeveréket készítettem. Három különböző makro műanyag és egy acél szálat, annak vizsgálatára, hogy az acél szál helyettesítésére alkalmazott makró műanyag szálak milyen hatással vannak a beton tulajdonságaira a hőterhelést követően. Mivel feltételeztem, hogy a szálmennyiség is befolyással bírhat a beton hőterhelést követő tulajdonságaira, ezért minden szállal készítettem 0,5 V% és 1,0 V% -os szálmennyiséget tartalmazó keveréket.

A beton próbatesteket 150oC, 300oC, 500oC és 800oC –os maximális hőterhelést kaptak. Ezt követően végeztem el rajtuk a maradó nyomószilárdsági és maradó hasító-húzószilárdsági vizsgálatokat. Továbbá 20°C-on tárolt (hőterhelés nélküli) próbatesteken is elvégeztem a nyomószilárdság és hasító-húzószilárdság vizsgálatokat. Ezen kívül testsűrűséget illetve látszólagos porozitást is mértem minden hőterhelési értéken hőterhelt próbatesteken.

A próbatesteket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék laboratóriumában készítettem és vizsgáltam.

szerző

 • Kerényi Ramóna
  építőmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Czoboly Olivér Attila
  Termék Portfólió Vezető, Beton Technológia Centrum Kft. (külső)
 • Dr. Lublóy Éva
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Dr. Balázs L. György
  tanszékvezető, egyetemi tanár, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett