Regisztráció és bejelentkezés

Biológiailag lebomló táblás hőszigetelő anyagok

Biológiailag lebomló táblás hőszigetelő anyagok

Napjainkban az épületek hőszigetelése egyre nagyobb figyelmet kap, amire jó példa az épületek energetikai besorolásának folyamatos szigorodása. A növekvő igényekre a tudatos tervezés mellett vastagabb hőszigetelések beépítése a válasz. A gyártással együtt járó növekvő környezetterhelés azonban jelentős. A biológiailag lebomló szálas hőszigetelések gyenge teljesítménye vagy magas ára miatt jelenleg valós alternatívát nem nyújtanak az EPS vagy kőzetgyapot anyagokkal szemben. A természetes szálas anyagok laboratóriumi kutatása, az ideális összetétel, elő és utókezelésnek teljesítőképességre és fizikai ellenállásra gyakorolt hatásának megértésén keresztül olyan hőszigetelés fejlesztése valósulhatna meg, ami már valós és rentábilis alternatívát adna a széles körben alkalmazott szigetelőanyagok helyett.

Első lépésként szalma alapanyagú szigetelőlemezt állítottunk elő, egy optimális tömörséget határozunk meg, ami alapján próbatesteket készítettük. A próbatestek ragasztásának és préselésének módja állandó volt. A kísérletek célja a hővezetési tényező optimalizálása.

Kísérleti változó volt a szálak hossza és átmérője. Ezek változtatásával a hőáramlásra és hősugárzásra gyakorolt hatásukat kutattuk. A biológiailag lebomló szálas hőszigetelő anyagok kutatása során több tényező hatását is vizsgáltuk a szigetelés teljesítőképességére, első sorban a hővezetési tényezőjére, ezek között a kötőanyag tartalmat, a magas hőmérsékleten való kezelést, a tömörséget. Inhomogén belső szerkezet kialakításával a belső áramlási viszonyokat szeretnénk befolyásolni. Az szálak ásványosításának több lehetséges módszerét is összehasonlítjuk. A szálak előzetes ásványosításával lehetőségünk lehet a ragasztóanyag mennyiségének csökkentésére, ami a hővezetési tényező javulását okozhatja.

szerzők

 • Csanády Dániel
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Balczó Gáspár
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Fenyvesi Olivér
  adjunktus, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék
 • Dr. Lublóy Éva
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet I. helyezett