Regisztráció és bejelentkezés

Vályogházak komplex felújításának épületenergetikai vizsgálata

Vályogházak komplex felújításának épületenergetikai vizsgálata

A föld, mint alapanyag felhasználás az építés történetében évezredekre nyúlik vissza. A Magyarországon található vályog épületek többsége már több évtizede épült, így mára felújításuk szükségessé válhatott folyamatos karbantartás mellett is.

A dolgozat témája a vályog házak felújítása, kiemelve az épületenergetikai szempontokat a felmerülő épületszerkezeti problémák megoldási lehetőségeinek vizsgálata mellett. A téma feldolgozása és a szerkezeti típusok kiválasztása folyamán kiemelt jelentőségű a természetbarát és környezettudatos építés szem előtt tartása.

A dolgozat vizsgálatainak alapját jelenleg is lakott ingatlanok képezik, melyek egyéni felmérés során kerültek feldolgozásra. Az épületenergetikai számítások a 15 helyszíni szemlén megismert lakóépület közül négy, típusában eltérő épületről készültek. Az épületenergetikai számítás a 7/2006 TNM korm. rend. alapján történt, elsőként az eredeti, jelenlegi rétegrendeket és épületszerkezeteket véve alapul. A vizsgálatok során számszerűen kimutathatóvá váltak az épületek jellegzetes szerkezeti -, illetve azoknak megfelelően energetikai hiányosságaik.

A dolgozat következő részét a felújítás lehetséges megoldásainak ismertetése alkotja. Itt kerültek elemzésre a választható hőtechnikai lehetőségek (külső és belső oldali-, illetve padlás és padlószigetelések), valamint a nedvesség elleni védelem utólagosan használható módszerei (injektálás, padló-, és lábazatszigetelés). Ezek kiválasztása után elkészültek az új rétegrendekre vonatkozó épületenergetikai számítások, amelyek egyben a szabályozásnak való megfelelést is szolgálták.

A viszonyítási alapként felhasználható, jelenlegi állapot alapján elért eredményekhez hasonlítva történik meg a felújítás utáni rétegrendek kiértékelése, illetve a következtetések levonása.

szerző

  • Vinczlér Gergő
    szerkezet-építőmérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Dudás Annamária
    Egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet I. helyezett