Regisztráció és bejelentkezés

Kőkiegészítő anyagok tulajdonságainak változása az összetétel függvényében

Kőkiegészítők tulajdonságainak változása az összetétel függvényében

Szijártó Anna III. évfolyam

Konzulens: Török Ákos, Építőanyagok és mérnökgeológia Tanszék

Szemerey-Kiss Balázs, Építőanyagok és mérnökgeológia Tanszék

Az én témám a kőkiegészítő anyagok, azaz különféle habarcsok vizsgálata. Az alap ötlet abból indult ki, hogy műemlékek kőanyagának javításakor nincs mindig mindenre alkalmas receptúra. Valamelyiknek kicsi a szilárdsága, valamelyiknek túl nagy a vízfelszívó képessége valamelyiknek nagy a porozitása. Ezért kezdtem el kísérletezni különböző összetevőkkel, hogy megfigyelhessem az egyes tulajdonságok változását az összetétel függvényében.

12 féle különböző habarccsal dolgozom. Az egyik összetevő vagy 100% homok, vagy 100% sóskúti zúzalék, vagy 50% homok és 50% sóskúti Zúzalék. A másik összetevő pedig vagy általános szürke portland cement, vagy fehér cement, vagy égetett mész vagy mészhidrát. Így összesen tehát 3x4 típus jön létre. A keverési arány 1:3, azaz például 1 rész cementhez 3 rész homokot adok. A víz aránya változó attól függően, hogy melyik anyag mennyi vizet tud felszívni. Mindegyiket olyan állagúra keverem, hogy jól bedolgozható legyen.

Minden típusból készítek kocka és hasáb alakú próbatesteket. A hasáb alakú próbatesteket hajlításra vizsgálom, a kocka alakúakat pedig nyomószilárdságra, ultrahangos vizsgálatra és vízfelvételre. A próbatesteket a kiöntéstől számított 3, 7, 14, 28 és 45 naposan vizsgálom. Minden fajtából minden alkalommal 5 db-ot török el, amiből kiszámolom a szilárdságát. Ezen kívül figyelem egy-egy külön próbatesten a tömeg változását adott időnként, a vízfelszívást, és készítek ultrahangos vizsgálatokat is.

Ugyan még nem értem el a vizsgálatok végére, de az már most kijelenthető, hogy a mésztartalmú próbatesteknek igen nagy a zsugorodása és igen mállékony, azaz az adalékanyagok típusa igencsak befolyásolja a szilárdságot.

szerző

 • Szijártó Anna
  építőmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Török Ákos
  egyetemi tanar, Geotechnikai és Mérnökgeológia Tanszék
 • Dr. Szemerey-Kiss Balázs
  posztdoktori ösztöndíjas, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék