Regisztráció és bejelentkezés

BIM alkalmazása a Tűzvédelemben

Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2006 és 2017 között 252.133 tűzeset történt Magyarországon, melyek nagyrészt lakóházban, és személyi ingatlanba okoztak kárt.

Tovább vizsgálódva láthatjuk, hogy sűrűbben lakott országok esetében ez a szám jelentősen nagyobb is lehet, ami aggasztó, ugyanis a XXI. század embere számára az egészség, és biztonság kulcsfontosságú igénnyé lépett elő. A civilizáció jelenlegi életformájának fenntartása, és folyamatos fejlődése érdekében ugyancsak elengedhetetlen a biztonság tudatos megvalósítása, amiben a tűzvédelem az általános biztonság terén mindig is kiemelt helyet foglalt el.

Ennek ellenére a világ szinte minden országában a tűzvédelemi előírások építészeti jogszabályokon alapulnak, azonban ezek a tűz biztonság-becslési módszerek, kockázati elemzések nem fedik le egy-egy épület teljes életciklusát, és komplex tűzvédelmét sem.

A nem komplex tűzvédelem miatt, úgynevezett kritikus helyek és időtartamok alakulhatnak ki, melyek emberi életeket veszélyeztetnek. Ezen jelenség csak egyre jobban növekszik napjainkban, az épületeink nagyfokú variabilitásának köszönhetően, ugyanis gyakran változnak a belső terek igényei, kialakításai.

Megoldást az utóbbi években megjelenő, és rohamosan fejlődő épület információs modellezés (BIM), vagy ahogyan szokás még nevezni menedzsment jelentheti a probléma kezelésére. . Ezen 3D szoftverek alkalmazása dinamikus használatra történő tervezést tesz lehetővé, így különböző szereplők (tervezők, hatóságok, üzemeltetők) egyszerre vehetnek részt egy-egy épület életciklusában a digitális térben, mellyel nagyfokú valós biztonság érhető el.

Jelen dolgozaban számítógépes szimulációs eredményeket egy kísérletsorozat keretében összehasonlítom a hatályos OTSZ által előírt számításokkal, és valós eredményekkel, ezután az általam épített épületinformációs modellen mért eredmények (számítások, szimulációk, tűzteszt) validálását hajtom végre, ami hosszú távú megoldásokat biztosíthat a tűzvédelem tudományában [1].

A tervezett kutatás célja a rohamosan fejlődő BIM, és szimulációs eljárások, adaptációja, integrálása a tűzbiztonság tervezés bonyolult folyamatába, annak hatékonyságának növelése érdekében.

[1.] McGrattan K. – Peacock R. – Overholt K.: Fire Model Validation, Gire Safety Scienceproceedings of eleventh international symposium, 2014 INTERNATIONAL ASSOCIATION FOR FIRE SAFETY SCIENCE/ DOI: 10.3801, 2014., pp. 958-968.

szerző

  • Joó Dániel László
    Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Lublóy Éva
    egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom