Regisztráció és bejelentkezés

Könnyűbetonok fagyállósági vizsgálatai különböző mérési módszerekkel

Könnyűbetonok fagyállósági vizsgálatai különböző mérési módszerekkel

Összefoglalás

Hídszerkezetek gyártásánál a korábbi szabványok nem tették lehetővé könnyűbetonok felhasználását azok kis szilárdsága miatt, azonban az önsúlycsökkentés érdekében alkalmazásuk előnyös is lehet. Az új szabvány megjelenésével párhuzamosan kutatások indultak a hídszerkezeti könnyűbetonok megfelelő anyagjellemzőinek elérése céljából, amelybe az Építőanyagok és Magasépítés Tanszék A nyagvizsgáló Laboratóriuma is bekapcsolódott. A szilárdság mellett az egyik legfontosabb anyagjellemző a faggyal szembeni ellenállás, kiváltképpen a magyarországi éghajlatra való tekintettel. Ebből kiindulva született a tudományos diákköri munkánk témája, amelyben megfelelő irodalomkutatás után megtervezett, különböző könnyűbeton receptúrákat vizsgáltunk meg fagyállóság szempontjából több fajta szabványos és nem szabványos kísérleti módszerrel.

A kutatás során négy fajta, megfelelő nyomószilárdsággal rendelkező betonösszetételt kevertük meg, amelyek egy fajta könnyű adalékanyagot, úgynevezett duzzasztott agyagkavicsot tartalmaztak különböző adagolással.

A fagyállóságot két különböző módszerrel, bemerítéses fagyasztással és peremes lehámlással vizsgáltuk. Bemerítéses fagyasztás esetén 50 cikluson keresztül történt a fagyasztás normál és 3m%-os sós (NaCl) vizes közegben is. A peremes lehámlás vizsgálat 56 ciklus hosszan tartott, amely során 3m%-os sós (NaCl) vízzel árasztottuk el a próbatestek vágott illetve zsaluzott felületét.

A különböző vizsgálati eljárásokkal kapott mérési eredményeket összehasonlítottuk és értékeltük. A vizsgálatok eredményei nagyban elősegítik a könnyűbetonok kutatását, újabb kérdéseket és irányokat felvetve. Lehetőséget adnak jövőbeni kísérletek elvégzésére és újfajta könnyűbeton-összetételek tervezésére, amelyekkel akár elérhetővé válhatnak nagyobb fesztávú és karcsúbb hídszerkezetek is.

szerzők

 • Mészáros Dávid
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Hajós Jácint
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Fenyvesi Olivér
  adjunktus, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék
 • Szijártó Anna
  doktorandusz, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom