Regisztráció és bejelentkezés

Műanyagszál használatának hatása a beton nyomószilárdságára a mérethatás figyelembevételével

A beton (vasbeton) jelenleg az egyik legnagyobb mennyiségben alkalmazott építőanyag. Pontos megismerése és folyamatos fejlesztése elengedhetetlen a mérnöki létesítmények kapcsán felmerülő igények biztonságos és gazdaságos kielégítéséhez.

Napjaink gyorsuló világában a gazdaságosság egyik lehetősége a már megépült szerkezeti elemek integrálása az új létesítményekbe. Egy korábbi építmény alapozását felhasználva akár több hónappal is csökkenthető egy kivitelezés hossza, mellyel pénzt és időt spórolhatunk meg. Korábban megépült szerkezetek esetén kiemelten fontos azok szilárdságát megismerni, mely során roncsolásos vizsgálatok útján fúrt magminták töréséből kaphatunk képet a szerkezetben lévő beton anyagjellemzőiről. A tervezőkben jogosan merülhet fel a kérdés, hogy az így nyert minták milyen viszonyban állnak a szabványos sablonokból nyert próbatestekkel.

TDK dolgozatomban ezt vizsgálva összesen négy betonreceptúrából nyert mintákat hasonlítottam össze. A receptúrákból kettő hagyományos, eltérő szilárdsági osztályba tartozó receptúra, míg a másik kettő ezek műanyagszállal erősített változata volt. Ezen keverékekből fúrással, illetve sablonokból nyert próbatestek szilárdságát meghatározva elemeztem az eltérő próbatestekhez tartozó nyomószilárdságok változását a műanyagszál alkalmazása esetén.

szerző

  • Honti Bálint
    Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Nehme Salem Georges
    egyetemi docens, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék