Regisztráció és bejelentkezés

Inkrementális GLR parser összehasonlítása más módszerekkel

Manapság a fejlesztés szinte elképzelhetetlen anélkül, hogy gépelés közben a fejlesztőkörnyezet segítséget nyújtson kódírás közben. Ez a segítség lehet szemantikus színkiemelés, formázás, hibák aláhúzása, automatikus kiegészítési lehetőségek felajánlása, és így tovább. Mindezek alapja, hogy a háttérben valamilyen nyelvi segédeszköz fut, mely a gépelésre reagálva információt szolgáltat a kód jelenlegi állapotáról. A jó segédeszköz egyik fontos kritériuma, hogy az információ előállítása minél gyorsabb legyen, a felhasználó szempontjából szinte azonnalinak tűnjön.

A kód teljes egészében való újrafeldolgozása sok esetben megengedhetetlen, hiszen a kódfeldolgozás klasszikus lépései igen költségesek, számításigényesek. Szükség van tehát inkrementális módszerek bevezetésére, melyek a teljes újraszámítás helyett a korábbi eredmények módosításával dolgoznak, így sok esetben jelentősen csökkentve a költségeket.

A legtöbb nyelvi eszköz kulcslépése, hogy a szövegből szintaxisfát állít elő, mely egy strukturált, egyértelmű reprezentációja a kódnak. Ezt a lépést szokás szintaktikai elemzésnek hívni.

Dolgozatomban egy klasszikus elemzési módszer, az LR elemzők egy bővítését, a GLR elemzést és annak inkrementális adaptációját mutatom be. Kitérek a GLR előnyeire az LR elemzéssel szemben, illetve összevetem a módszert más lehetséges inkrementális megoldásokkal.

szerző

  • Lenkefi Péter
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Somogyi Ferenc Attila
    tanársegéd, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Morgan Stanley II. helyezett