Regisztráció és bejelentkezés

Relativisztikus jelenségek vizualizációja

A speciális relativitáselmélet számtalan olyan jelenséget ír le, amelyek megfigyelésére a mindennapokban nincs lehetőség. Az átlagember nem rendelkezik empirikus tapasztalatokkal az olyan jelenségekről, mint a hosszkontrakció vagy idődilatáció.

Ismeretterjesztő céllal létrehoztam egy grafikus alkalmazást, amely ezen hatások könnyebb megértését segíti. Modellezi a fénysebességgel összemérhető sebességgel közlekedő testek látványát. Megjeleníti a hosszkontrakciót, idődilatációt, relativisztikus Doppler-effektust és egyéb hatásokat. Figyelembe veszi a fény által a látott objektum és a szemünk közt megtett utat, de lehetőséget ad az egyidejűleg történő események megjelenítésére is. Váltani enged a Lorentz- és Galilei-transzformációk közt, hogy összevethessük Newton és Einstein modelljét. Egy háromdimenziós téridő diagrammal is szolgál, amin pontosabban is elemezhetjük a testek mozgását.

Munkámban áttekintem a szimuláció készítéséhez felhasznált elméleti fizikai modelleket és azok implementációbeli megnyilvánulását. A szimulátorral megjelenített ábrákon keresztül bemutatok néhány ismertebb relativisztikus jelenséget.

csatolmány

szerző

 • Simon Zoltán
  Mérnök informatikus szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Szirmay-Kalos László
  egyetemi tanár, Irányítástechnika és Informatika Tanszék
 • Dr. Bokor Nándor
  egyetemi docens, Fizika Tanszék

helyezés

III. helyezett