Regisztráció és bejelentkezés

Logsys fejleszőeszköz Linux környezetben

A TDK munkám célja a tanszéki (és kari) oktatásban használt Logsys rendszer platformtámogatottságának kibővítése.

A XILINX ISE fejlesztőkörnyezet elérhető Linux alatt, azonban a Logsys Download Cable kezelése csak Windows alatt megoldott, a Logsys GUI nevű segédprogrammal. Mivel én kizárólag Linuxot használok, a Logsys eszköz használatához egy virtuális gépet fenn kellett volna tartanom.

Munkám során ezt a segédprogramot fejtettem vissza, majd az így szerzett tapasztalataimmal egy platformfüggetlen, LibUSB alapú eszközmeghajtót hoztam létre. Az eszköz kezelésére és a meghajtóprogram tesztelésére egy parancssori példaprogramot írtam. A programot teszteltük több Linux disztribúción (Ubuntu, Arch, Mint, Fedora), macOS-en és Haiku-n is.

A példaprogram jelenleg képes a letöltőkábel automatikus detektálásra, a tápellátás biztosítására, a JTAG interfészen a csatlakoztatott FPGA (vagy más programozható eszköz) detektálására és a konfigurációs kód letöltésére. Ezen felül az órajel kimenet és a RESET beállítására, az eszköz állapotleíróinak (vonalak állapota, kifolyó áramerősség, túláramvédelem küszöbértéke, aktív átviteli mód stb.) lekérdezésére. Ezenfelül a driver fel van készítve néhány további funkcióra is, amik a parancssori példaprogramba még nem kerültek beépítésre: ilyen a BitBang I/O kezelés, USART és SPI adatátvitel. Ezen funkciók tesztelésére szintén írtam kisebb példaprogramokat.

A jövőbeni továbbfejlesztés során a következő hiánypótlásokat lehetne eszközölni: Logsys GUI reprodukálása, a nem dokumentált átviteli módok (I²C, további 2 vagy többvezetékes programozói interfészek) támogatása, az USART átvitelhez TTY (TeleTYpe, karakteres kimeneti eszköz) létrehozása, valamint a MiniRISC nevű softcore CPU hardveres debuggerének kezelése.

A projektben hivatkozom Raikovich Tamás diplomatervére, valamint Wacha Gábor és Kiss Benedek programkódjaira.

szerző

 • Csókás Bence Viktor
  Villamosmérnöki szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Fehér Béla
  egyetemi docens, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
 • Raikovich Tamás
  tanársegéd, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

helyezés

Jutalom