Regisztráció és bejelentkezés

Porok ipari elektrosztatikus feltöltődése

Az ipar egy jelentős részén a gyártástechnológia valamely szakaszában por állagú termékekkel találkozhatunk. A versenyképesség megköveteli a gyors előállítást, ezáltal a teljes folyamat optimális végrehajtását. Ennek következtében például az élelmiszer-, vegy-, gyógyszeripar vagy építőanyag-iparban a termék por fázisán is a lehető legrövidebb idő alatt sikeresen túl kell lépni, illetve elérni azt.

A különböző folyamatok során a poranyagok gyakorta okoznak technológiai nehézségeket az esetenként fellépő jelentősebb elektrosztatikus feltöltődésük miatt. A gyártók, beszállítók által fizikailag és kémiailag azonosnak tartott anyagok elektrosztatikai szempontból eltérőek lehetnek, másképpen viselkednek a feldolgozás során, amelynek következményeképp megnehezíthetik, szélsőséges esetben ellehetetleníthetik azt.

Annak érdekében, hogy ezen anyagok használata ne okozzon váratlan problémákat – nem is beszélve a speciális körülmények között létrejövő porrobbanás általi veszélyekről – elengedhetetlen a jelenség további tanulmányozása, valamint szükséges reprodukálható módon megbizonyosodni egy-egy adott anyag esetében, hogy az megfelel-e a kívánt körülmények között történő feldolgozásra és alkalmazásra.

Munkám során a témában végzett irodalomkutatást követően laboratóriumi keretek között mérést dolgozok ki, amelynek segítségével por állagú anyagminták elektrosztatikus feltöltődését vizsgálom az iparban előforduló körülményekhez hasonlóan. A mérés során a feltöltődés mértékének megállapítása mellett az esetlegesen szerepet játszó mennyiségek is rögzítésre kerülnek. Ezután következik az eredmények értelmezése, kapcsolatok keresése az egyes mennyiségek között, valamint lehetőség nyílik az egyes minták értékelésére és összehasonlítására is. Az azonos fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkező, de esetenként különböző módon kondicionált minták vizsgálata pedig segíthet a technológiai szempontból eredő problémák eliminálásában.

szerző

 • Kálecz György
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Kiss István
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék
 • Dr. Tamus Zoltán Ádám
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék
 • Dr. Németh Bálint
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

III. helyezett