Regisztráció és bejelentkezés

Geometriai modell és koregisztráció alapú módszer különböző orvosdiagnosztikai paraméter meghatározására

Szervek szegmentációjára gyakran szükség van betegspecifikus diagnosztikai paraméterek meghatározása érdekében az orvoslás különböző területein, legyen az ortopédia, idegsebészet vagy pulmonológiai diagnosztika. A manuális szegmentáció általában pontos eredményt ad, azonban nagyon időigényes. Ennek alternatívája lehet képfeldolgozó eljárások alkalmazása a szegmentáció során, melyek azonban sok esetben pontatlan eredményt adnak, érzékenyek a különböző patológiás elváltozásokra, a megszokottól eltérő esetekre. Emiatt gyakran szükség van az így előállított modellek manuális korrekciójára, ami megint csak nehézkes és időigényes folyamat.

A jelen kutatás célja, egy gyors és robusztus szegmentációs módszer definiálása és implementálása, ami elegendően pontos ahhoz, hogy segítségével definiálhassunk betegspecifikus diagnosztikai paramétereket. A javasolt eljárás alapötlete egyszerű: a szegmentált szerv paraméterezett geometriai modelljét úgy állítjuk elő, hogy a modellparaméterek beállításával összeregisztráljuk azt a szerv háromdimenziós képével. Annak érdekében, hogy megvizsgáljuk a javasolt módszer alkalmazhatóságát és gyakorlati hasznát, olyan úgynevezett "modell-építőelemeket" definiáltunk, melyek egyszerű geometriai modellkomponensek és könnyedén használhatjuk őket különböző emberi szervek parametrikus modelljének összeállítására. Ezeket az építőelemeket használva több különböző emberi szerv (pl. gerinccsigolya, tüdő, foggyökér) parametrikus modelljét állítottuk elő.

A TDK dolgozat bemutatja a javasolt módszert, a konkrét emberi szerveket leíró geometriai modelleket, a valós betegadatok alapján végrehajtott validáció lépéseit, valamint a modellek alkalmazását a konkrét diagnosztikai paraméterek meghatározása során.

csatolmány

szerzők

 • Bazsó Sándor
  Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Fintha Dénes
  Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Benyó Balázs
  egyetemi tanár, Irányítástechnika és Informatika Tanszék
 • Dr. Szlávecz Ákos
  egyetemi docens, Irányítástechnika és Informatika Tanszék
 • Dr. Viola Árpád
  osztályvezető főorvos, Irányítástechnika és Informatika Tanszék
 • Dr. Hajdu Angéla
  Rezidens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

II. helyezett