Regisztráció és bejelentkezés

A Three-Chamber kardiovaszkuláris rendszer modell identifikációs módszereinek diagnosztikai célú összehasonlítása

Betegek kórházi kezelése során akut keringési elégtelenségről (Acute Circulatory Failure – ACF), ill. keringéses sokkról akkor beszélünk, amikor a szív és a keringési rendszer nem tudja biztosítani a megfelelő vérellátást a szervek anyagcsere szükségleteinek kielégítéséhez. Ez a kórkép az intenzív osztályon (intensive care unit - ICU) ápolt betegek kb. 30%-át érinti. A sokkos állapot kezelésére folyadék terápia a leggyakrabban alkalmazott kezelési eljárás, azonban az esetek jelentős hányadában ez sikertelen, mert jelenleg nincs klinikailag széleskörűen alkalmazható, nem invazív perfúziós marker a folyadékterápia hatásának értékelésére. A sikertelen folyadékterápia következményei sajnos negatívan befolyásolják a beteg kezelésének kimenetelét, megnövelik az intenzív osztályon történő kezelés időtartamát és ezzel párhuzamosan a kezelés költségeit.

Az ún. Three Chamber modell az ember kardiovaszkuláris rendszerét modellezi. A közelmúltban publikált kutatások alapján valószínűsíthető, hogy ezen modell Stress Blood Volume paraméterének meghatározása lehetőséget adhat a folyadékterápia hatásosságának a vizsgálatára.

A TDK dolgozat célja a Three Chamber modell paramétereinek klinikai körülmények között mérhető fiziológiai jelek alapján történő meghatározását lehetővé tevő identifikációs módszerek vizsgálata és azok pontosságának összehasonlítása a diagnosztikai célok figyelembevételével.

szerző

 • Csúz Mihály
  Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Szlávecz Ákos
  egyetemi docens, Irányítástechnika és Informatika Tanszék
 • Dr. Benyó Balázs
  egyetemi tanár, Irányítástechnika és Informatika Tanszék