Regisztráció és bejelentkezés

Magaslégköri ballon fejlesztése földmegfigyelési feladatokra

A dolgozat saját magaslégköri ballon fejlesztéséről, az azzal elért eredményekről és hasonló projektek elemzéséről, valamint ezen megoldások saját rendszerbe történő integrálásáról szól.

Terveim szerint az Agroloon egy olyan szolgáltatáscsomag lesz, mely magaslégkörből végzett optikai megfigyelések segítségével mezőgazdálkodóknak segít előrejelzésekkel és precíziós adatokkal. A projekt üzleti validációját folyamatosan végezzük. A rendszer képes képeket készíteni a magasból, majd azokat a rádiófrekvenciás kommunikációval a felszínre küldeni és ott képelemző algoritmusok segítségével elemezni. A jelenleg is kész eszköz még csupán alacsony felbontású képeket képes készíteni, azokat a felszínre továbbítani és elemezni. Maga a ballon egyszerhasználatos eszköz, mely a 30 km-es magasságba emelkedés után megsemmisül, a hasznos teher pedig ejtőernyővel ereszkedik a földre, így az újra felhasználható. A rendszer kb. 50 km-es hatótávolságú, 868 MHz-es frekvencián kommunikál a földi egységgel. Fejlesztés közben az antennák karakterisztikai elemzését, és a kommunikációs rendszerek vizsgálatát is el kellett végezni, mivel az egyszerű LoRa rendszerek nem tették lehetővé a biztonságos kapcsolatot nagy távolságok esetén. A fedélzeti, és földi szoftverek mind saját fejlesztésűek, ezzel biztosítva a teljesen testreszabható működést. Korlátozott anyagi lehetőségeim miatt az optikai rendszerek tekintetében jelenleg még nem képes az eszköz infravörös tartományban is érzékelni, azonban a képelemző szoftverek képesek a GRVI index segítségével multispektrális kép nélkül is hasonló eredményeket elérni.

Az első két repülés kommunikációs problémák és időjárási tényezők miatt sikertelen volt, azonban természetesen nem haszontalan. Az itt gyűjtött tapasztalatok alapján egyszer teljes sikerrel emelkedhetett föl a ballon adatot gyűjteni. Rengeteg elemezhető kép készült, melyekhez referenciaként az adott időszakban készített műholdas megfigyelések használhatók.

csatolmány

szerzők

 • Kertész Domokos
  Villamosmérnöki szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)
 • Molnár Levente
  Villamosmérnöki szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Szabó Sándor
  adjunktus, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

helyezés

I. helyezett