Regisztráció és bejelentkezés

Valós idejű viszkozitás mérése a vegyiparban képfeldolgozás segítségével

Vegyipari gyártási folyamatokban fontos annak a biztosítása, hogy a folyadékok viszkozitása megfelelő értékű legyen. Mindezért gyártás során kiemelt fontosságú a legyártott termék viszkozitásának ellenőrzése. A jelenlegi, megszokott módszerek legnagyobb hátrányai, hogy igen időigényesek és csak a gyártást követően képesek a termék minőségének változását jelezni. Ideális lenne, ha a gyártási folyamatban minél hamarabb detektálható lenne a viszkozitás megváltozása. Erre kíván megoldást találni a Pharmatech labor egyik kutatási témája, ami a viszkozitás videókép alapú meghatározása, mely könnyen integrálható mérési módszer lenne egy folyamatos gyártási megoldásba. A dolgozat célja egy csapatban kialakított mérési megoldás fejlesztése és bemutatása.

A viszkozitás becslés egy ipari kamera előtt lecsepegő folyadékról készített videofelvétel feldolgozásával történik. A videók előfeldolgozáson mennek keresztül a szükséges jellemzők kinyerésének érdekében. A megfigyelt cseppek viszkozitás becslése a gépi tanulás eszköztárával valósul meg a kinyert adatok felhasználásával.

A dolgozatban bemutatásra kerül az előfeldolgozás valós idejű végrehajtásának megvalósítása, a becslési feladat több különböző módszerrel történő megoldása és az így kapott eredmények értékelése.

szerzők

  • Mádi István
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)
  • Meglécz Máté
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Csorba Kristóf
    egyetemi docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Ericsson Magyarország II. helyezett