Regisztráció és bejelentkezés

Arcfelismerő rendszerek támadása természetes módszerekkel

A mélytanulásos neurális hálók eredményesen használhatóak emberek azonosítására. A mai kor technológiájával már képesek vagyunk egy videófelvételen, egyetlen referencia kép alapján azonosítani személyeket, így széles körű megfigyelési rendszerek hozhatóak létre. Ezek használata viszont jogilag nem egyértelműen szabályzott és etikailag is megkérdőjelezhető.

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy mind digitális, mind való életbeli módszerekkel eredményesen lehet ilyen rendszerek működését megzavarni. Ezek a módszerek azonban gyakran speciális szaktudást igényelnek, így a hétköznapi emberek számára nem elérhetőek.

A dolgozatban olyan szaktudást nem igénylő és természetes hatást keltő módszerekkel kísérletezek, amelyekkel az arcfelismerő rendszerek megtéveszthetők. Ilyen a smink, a szemüveg és a maszk viselete. Ezek olyan, a valóságban is használható módszerek, amik nem keltenek feltűnést.

A vizsgált módszereket az ArcFace arcfelismerő modell segítségével értékeltem ki. A tesztben 4 alany vett részt, akikről videó felvételeket készítettem. A kiértékelés során megvizsgáltam, hogy az arcfelismerő rendszer százalékban mért pontossága milyen mértékben csökken az egyes technikák alkalmazása esetén.

szerző

  • Kófiás Kristóf
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Szemenyei Márton
    Adjunktus, Irányítástechnika és Informatika Tanszék

helyezés

Ericsson Magyarország II. helyezett