Regisztráció és bejelentkezés

Passzív radar jelfeldolgozási algoritmusok optimalizálása és verifikációja

A passzív radarrendszer fő tulajdonsága, hogy képes céltárgyakat detektálni saját kisugárzott mérőjel nélkül, csakis a külső, egyébként is jelenlévő EM (elektromágneses) hullámok reflexiójának vizsgálatával.

Fő kutatási irányként a megvalósuló radar DVB-T adók és FM rádiók sugárzott jeleit használja fel, de elvi szinten lehetőség van egyéb sávokra adaptált megoldások készítésére is.

Ezen reflektált hullámok vizsgálata jelentős jelfeldolgozási kapacitást igényel a nagymennyiségű párhuzamos komplex számítási probléma miatt. Ezen igény kiszolgálására a párhuzamosítható műveleteket már korábban GPU (graphical processing unit) alapú feldolgozásra állítottam át, és további optimalizációkat végeztem az architektúra ismeretében.

A korábban kidolgozott program valós mérési körülmények között nem bizonyult használhatónak nemtriviális antennaelrendezésekben; az elemek között fellépő jelentős csatolás ellehetetleníti a stabil iránybecslést.

Dolgozatomban bemutatom megoldásom a csatolt antennarendszer hatásánák eliminálására, valamint az új megközelítést alkalmazó célpontszimulációs keretrendszert mely parametrikus tesztelést tesz lehetővé hasonló jellegű problémákban.

szerző

  • Tomka Benedek
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Dudás Levente
    egyetemi adjunktus, Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

helyezés

I. helyezett