Regisztráció és bejelentkezés

Mikro-Doppler folyamatok mérése és analízise

Dolgozatom témája a drónok radar általi klasszifikációja, főbb paramétereinek becslése. A klasszifikációhoz és a paraméterbecsléshez a drónok mikro-Doppler jelenségét használom fel. Ehhez a HVT tanszéken speciálisan mikro-Doppler folyamatok mérésére kifejlesztett radart használok, aminek a fejlesztésében magam is részt vettem és ezen radar a céltárgy mozgó alkatrészeiről képes adatokat szolgáltatni, jelen esetben propellerekről, azok fordulatszámáról, jellegzetes anyagra és formára jellemző spektrumáról.

Bemutatom a mérési folyamatot, a különböző elrendezéseket, laboratóriumban, a szabadtérben, modellek és valós drón esetén. Ismertetem az adatrögzítés, feldolgozás, regresszió lépéseit. Utóbbi során egy transzformációt hajtok végre a spektrumon, ami a leginkább jellemző tulajdonságokat emeli ki. Erre több lehetséges megoldást is ismertetek, illetve a fordulatszám becslésre is hozok példákat.

Mindemellett kitérek a területen a mesterséges intelligencia jogosultságára, bemutatok több eljárást, típust és egy konkrét tanítási metódusát. Megvizsgálom mely paraméterek becsülhetők a technológia segítségével és mennyiben valósítható meg vele a drónok klasszifikációja.

szerző

  • Kupfer Viktória
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Seller Rudolf
    adjunktus, Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

helyezés

II. helyezett